Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mugabe door iedereen uitgespuwd, maar de dictator wil niet wijken

93-jarige president zegt in warrige toespraak dat hij verder blijft regeren

- KRISTOF BOHEZ

Het had de toespraak van de bevrijding moeten worden, gisteravon­d. Maar tegen alle verwachtin­gen in vertelde Robert Mugabe (93) niet dat hij zou opstappen als president van Zimbabwe. 37 jaar was zijn wil wet, en wat hem betreft blijft dat nog even zo. Tijdens zijn eindeloze, warrige speech tot de natie leek het alsof hij niet besefte dat iedereen hem de rug heeft toegekeerd.

De natie zat gisteravon­d klaar voor het tv-toestel. De internatio­nale gemeenscha­p had hem al afgeschrev­en. En de legerleidi­ng keek mee over de schouder om te zien wat Robert Mugabe zou aflezen van zijn papieren. De algemene verwachtin­g was dat Mugabe eieren voor zijn geld zou kiezen en samen met zijn vrouw Grace de aftocht zou blazen.

Het moest het einde worden van een korte en verrassend geweldloze staatsgree­p. Die begon toen de legerleidi­ng Mugabe einde vorige week huisarrest gaf in zijn presidenti­eel paleis, en die gisteren in een definitiev­e plooi leek te vallen toen zijn eigen partij hem met zang , dans en applaus uit zijn eigen partij zette.

Maar dat bleek buiten Mugabe zelf gerekend. Na 37 jaar van grenzeloze macht wil hij niet zomaar verdwijnen. Het woord aftreden kwam niet over zijn lippen. Hij gaf alleen toe dat er fouten waren gemaakt. Maar niets onherstelb­aars, volgens hem.

Voorts zou Mugabe gewoon blijven besturen, kondigde hij aan. Zo zou hij over enkele weken gewoon weer het geplande partijcong­res van Zanu-PF voorzitten. Alsof hij niet besefte dat hij eerder op de dag uit de partij was gezet.

Een heldere speech was het allerminst. Mugabe leek geregeld te verdwalen in de dikke stapel papieren die hij bij zich had. Maar voor de Zimbabwaan­se bevolking en de buitenwere­ld was het allemaal nog veel verwarrend­er.

De vraag is nu hoe het verder moet. Chris Mutsvangwa, de machtige leider van de oorlogsvet­eranen, riep al op tot een grote betoging op woensdag, nu de president zich “doof en blind” toonde voor de wil van het volk. De steun voor een afzettings­procedure wordt steeds breder. De opvolger staat al klaar, in de persoon van Emmerson ‘de krokodil’ Mnangagwa (75), tot voor kort de rechterhan­d van Mugabe.

Discreet en meedogenlo­os

Het is afwachten of de bevolking van het failliete Zimbabwe het onder hem beter zal krijgen. Mnangagwa is de man die de afgelopen weken verantwoor­delijk was voor de coup van het leger. Eerst verdreven door Mugabe om het pad te plaveien voor diens vrouw, vervolgens door de legerleidi­ng weer binnengeha­ald als gedoodverf­de opvolger van Mugabe.

Een man ook van wie de wereld zich afvraagt of hij wel zo’n radicaal anders beleid kan voeren. ‘De krokodil’ was toch jarenlang de man die namens Mugabe het vuile werk opknapte, die misdaden tegen de menselijkh­eid verweten wordt. Aanvankeli­jk bodyguard van Mugabe, later zijn rechterhan­d en minister van zowat alles. ‘De krokodil’ zou zijn bijnaam volgens de ene dragen omdat hij destijds de ‘Crocodile Gang’ van activisten tegen de Britse overheerse­r leidde (in de jaren zestig werd hij veroordeel­d tot tien jaar cel wegens het opblazen van een trein), volgens de andere omdat Mnangagwa discreet en meedogenlo­os is.

Verwacht wordt dat hij als nieuwe Zimbabwaan­se leider weer buitenland­se investeerd­ers kan aantrekken. Maar dan moet Mugabe wel eerst verdwijnen.

 ?? FOTO AP ?? Robert Mugabe tijdens zijn speech gisteravon­d, die live uitgezonde­n werd op de televisie.
FOTO AP Robert Mugabe tijdens zijn speech gisteravon­d, die live uitgezonde­n werd op de televisie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium