Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na volgend jaar geen taptoe meer in Deurne

District stopt subsidiëri­ng muziekeven­ement in bevrijding­sweekend

- JAN STASSIJNS

De taptoe op het Arenaplein in Deurne viert volgend jaar zijn tiende editie. Het wordt meteen ook de laatste. “We willen in schoonheid eindigen en daarom hebben we het budget voor volgend jaar ook verdubbeld”, zegt de Deurnese schepen van Feestelijk­heden, Freddy Lorent (Open VLD).

Een taptoe is een totaalspek­takel met vooral militaire muziek. Verschille­nde muziek- en drumbands geven er telkens het beste van zichzelf. In Deurne organiseer­t de vereniging Reuzen van Deurne al sinds 2008 een taptoe op het Arenaplein, als afsluiter van de Deurnese Reuzenstoe­t, tijdens de bevrijding­sfeesten in september. Ook volgend jaar is dat niet anders. Dan vindt de tiende editie plaats, een jubileumed­itie dus maar meteen ook de laatste. Het district Deurne stopt de subsidiëri­ng van het evenement na 2018.

Bands uit Polen of Duitsland

“Het waren mooie momenten de afgelopen jaren, maar na tien jaar moet je ook iets durven stopzetten”, zegt schepen Freddy Lorent. “Het is niet zo dat de taptoe minder volk lokte, maar we willen in schoonheid eindigen, voor de bevolking het beu wordt. Om er een onvergetel­ijke editie van te ma- ken, hebben we het budget voor de laatste taptoe verdubbeld, van 15.000 naar 30.000 euro. We willen het dus een extra cachet geven. Met die extra middelen kunnen er ook bands uit bijvoorbee­ld Polen of Duitsland aangesprok­en worden.”

“Bijzonder jammer”

Albert Denie, voorzitter van de Reuzen van Deurne en organisato­r van de voorbije taptoes, vindt het een spijtige zaak. “Het is bijzonder jammer, want elk jaar brengen we toch tussen de zevenhonde­rd en duizend toeschouwe­rs op de been”, zegt Denie. “In de afgelopen tien jaar zijn we gegroeid en lokten we steeds meer volk naar het evenement, dus dan denk je dat je goed bezig bent. Maar als het district beslist de subsidies stop te zetten, dan kunnen wij niet verder. Als vereniging zijn we financieel niet krachtig genoeg om het zelf te trekken, tenzij we een sponsor voor 15.000 euro vinden, maar we zijn al blij als we voor honderd euro gesponsord worden.”

Een opvolger voor de taptoe van Deurne is er voorlopig nog niet, al wordt er al wel volop gebrainsto­rmd. “Het is de bedoeling om opnieuw iets voor de bevolking te doen en het zal iets met Park Groot schijn te maken hebben”, zegt Lorent. “Maar meer kan ik daar nog niet over kwijt. Er is nog niets beslist. In 2019 begint ook de nieuwe legislatuu­r en de opvolger van de taptoe zou een van de eerste taken van het nieuwe bestuur moeten zijn.”

FREDDY LORENT Schepen van Feestelijk­heden (Open VLD) ‘‘Het waren mooie momenten de afgelopen jaren, maar na tien jaar moet je ook iets durven stopzetten.’’

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De taptoe aan de Arenahal. Volgend jaar zal de laatste keer zijn.
FOTO WALTER SAENEN De taptoe aan de Arenahal. Volgend jaar zal de laatste keer zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium