Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen gewoon café”

Al 45 jaar de wereld verbeteren aan de toog

- KATRIJN SERNEELS

De toog van den Hopsack? Die heb ik zelf nog gebouwd”, zegt muzikant Bob Beynen (68). Al 45 jaar lang tappen ze bij Den Hopsack pinten, filosofie, gedichten, muziek en idealisme. Dat werd zaterdag gevierd met een receptie.

“De voetbal? Daar wordt zelden over gesproken aan onze toog”, zegt socioloog Cor De Wit (69), voorzitter van vzw Modus Vivendi, de drijvende kracht achter café Den Hopsack in de Grote Pieter Potstraat, op een paar passen van de Grote Markt. “Hier kan je een goede pint of een lekker wijntje drinken, maar ook een goed gesprek hebben over het leven en de wereld.”

Zondagnami­ddag is het bij Den Hopsack filosofisc­h café. “We organisere­n hier ook het wetenschap­scafé”, zegt Cor, “waar professore­n als Tom Decorte over de

war on drugs komen praten, of Jean-Paul van Bendegem over wiskunde en religie. Daarna wordt er geregeld hevig aan de toog nagediscus­sieerd. Van die gesprekken kunnen ik en mijn

COR DE WIT Voorzitter vzw Modus Vivendi ‘‘Ik zeg altijd: er is toch geen plezantere manier om iets bij te leren, dan met een wijntje in de hand.’’

vrouw Hanneke erg genieten.”

Hedwig Beliën (75), een van de stichters van het eerste uur van Den Hopsack in 1972, geniet vooral van boeken. “Ik heb gewerkt als bibliothec­aris, maar ben ook sociaal geëngageer­d. Met een groepje gelijkgezi­nden wilden we een buurthuis stichten, waar we samen wilden komen om van de wereld een beetje een betere plek te maken. Dat werd Den Hopsack. Of ik vandaag nog altijd een idealist ben? Waarom niet, ik ben mij momenteel aan het verdiepen in duurzame landbouw, permacultu­ur meer bepaald.”

Kelder

In de beginjaren van Den Hopsack stond er zelfs nog geen toog. “Toen zaten we nog in de kelder van dit pand, en deed een tafel met een bak bier eronder dienst als toog”, weet Hedwig. “Toen we hier de gelijkvloe­rse verdieping hebben mogen betrekken, is er een echte toog gebouwd, door Bob, een van de andere stichtende leden, en een uitstekend muzikant. We trokken er toen ook vaak samen op uit om te gaan betogen, tegen de kerncentra­les in Doel bijvoorbee­ld. Ik heb ook nog een tijd geijverd om voorrang van links op alle kruispunte­n in te voeren, omdat dat gewoon logischer is. Met brieven aan de minister van Verkeer toe. Veel heeft dat niet veranderd, maar als je in een idee gelooft, dan moet je ervoor gaan.”

Poëzie

Achiel Van Ginkel (62) gelooft vooral in poëzie. “Ik kom hier voor de poëzie-avonden, elke tweede donderdag van de maand”, zegt Achiel. “Ik heb altijd mijn ideeën en verhalen genoteerd in een boekje dat ik bij me droeg. Pas toen ik met pensioen ben gegaan, heb ik daar ook iets mee gedaan. Hier kan ik mijn gedichten elke maand voorlezen op het free podium en met andere dichters praten. Ook bekende dichters komen hier vaak.”

En bekende muzikanten uit het Antwerpse. “Wannes Van de Velde heeft hier nog gespeeld, en Jokke Schreurs is een vaste waarde bij ons”, zegt voorzitter/cafébaas Cor De Wit.

De idealen achter Den Hopsack zijn 45 jaar later nog steeds springleve­nd. “Van muziek tot poezie, van wetenschap tot filosofie, Den Hopsack is een ontmoeting­splek waar mensen die het goed met mekaar en de wereld menen elkaar kunnen vinden. Waar cultuur, verhalen, kennis en meningen worden gedeeld, in een gezellige sfeer. Ik zeg altijd: er is toch geen plezantere manier om iets bij te leren, dan met een wijntje in de hand”, besluit Cor De Wit.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Zaterdag werd de 45ste verjaardag gevierd met een receptie.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Zaterdag werd de 45ste verjaardag gevierd met een receptie.
 ??  ?? Cor De Wit: “Hier kunnen cultuur, verhalen, kennis en meningen worden gedeeld.”
Cor De Wit: “Hier kunnen cultuur, verhalen, kennis en meningen worden gedeeld.”
 ??  ?? Hedwig Beliën: “We wilden een plek om de wereld een beetje beter te maken.”
Hedwig Beliën: “We wilden een plek om de wereld een beetje beter te maken.”
 ??  ?? Achiel Van Ginkel: “Hier kan ik mijn gedichten voorlezen.”
Achiel Van Ginkel: “Hier kan ik mijn gedichten voorlezen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium