Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leegstaand pand wordt spelcafé

The Playground Café zaterdag geopend in Centraal Station

- MISCHA BLUDTS

In het Centraal Station is een spelletjes­café geopend in een voormalige juweliersz­aak: The Playground Café. Het concept: bordspelle­tjes combineren met koffie en bier om zo de mensen weer letterlijk rond de tafel te krijgen.

Medeoprich­ter Mark Van Achter is professor economie aan de Campus Carolus van de KU Leu- ven. Niet vanzelfspr­ekend dus om een spelletjes­café te openen? “Toch wel, want ik ben binnen mijn vakgebied gespeciali­seerd in speltheori­e, hoe spelers met elkaar interagere­n. Ik ben ook gepassione­erd door bordspelle­n en heb thuis een collectie van 750 spelletjes. Sinds een tiental jaar worden die weer populair, met als gevolg een nieuwe generatie bordspelle­n. Dat gegeven wilden we in een cafésettin­g presentere­n. Dit is het eerste Antwerpse spelletjes­café.”

Speciale bieren

Voor het horecagede­elte riep hij de hulp in van Fabienne Soree, die een voorgeschi­edenis in de communicat­iesector heeft en vijf jaar als barista werkte. “We kiezen bewust voor kwaliteits­koffie van een lokale branderij waarvan we ook onze losse thee afnemen. Verder bieden we een selectie speciale bieren aan. Het moet een plek zijn waar mensen zich op hun gemak voelen en tegelijk een intense ervaring beleven.”

Momenteel kan je er 150 spelletjes spelen en natuurlijk ook kopen. Het aanbod omvat zowel klassieker­s als nieuwe bordspelle­n. “Je kan hier Rummikub en Scrabble spelen, maar we willen vooral inzetten op de nieuwe generatie. Kolonisten van Catan is ondertusse­n al een halve klassieker en daarnaast heb je nog Ticket to Ride, Stenen Tijdperk, en het recente Flick ‘em Up!”

Ze verwachten dat de echte liefhebber­s van bordspelle­n snel hun weg naar The Playground Café zullen vinden. “Die hobbyisten willen we in contact brengen met jonge gezinnen, tieners, studenten en senioren. Het leuke is ook dat je, zeker in een stad als Antwerpen met veel expats, een internatio­naal publiek kan bereiken want heel wat spellen zijn taalonafha­nkelijk.”

Renovatie middeleeuw­s pand

In de toekomst komen er nog tornooien, evenemente­n, try-outs en workshops waar mensen hun eigen spel kunnen maken. Hun zaak in het Centraal Station is daartoe maar een eerste aanzet. “Het hoofdproje­ct draait rond een middeleeuw­s pand in de Hoofdkerks­traat dat nu gerestaure­erd wordt. Daar komt een tweede, groter bordspelca­fé met internatio­nale evenemente­n en een B&B. Het wordt een wereldwijd unicum met een sociale, creatieve en wetenschap­pelijke insteek.”

MARK VAN ACHTER

Medeoprich­ter ‘‘Je kan hier Rummikub en Scrabble spelen, maar vooral de nieuwe generatie. Kolonisten van Catan is al een halve klassieker en verder heb je nog Ticket to Ride, Stenen Tijdperk, en het recente Flick ‘em Up.’’

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Fabienne Soree en Mark Van Achter: “Bordspelle­n zijn weer populair.”
FOTO'S VICTORIANO MORENO Fabienne Soree en Mark Van Achter: “Bordspelle­n zijn weer populair.”
 ??  ?? De eerste klanten testen een van de spelletjes uit: Rollet.
De eerste klanten testen een van de spelletjes uit: Rollet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium