Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HeliStudio ruilt het Zuid voor Borgerhout

- (dp)

De Estse pianiste Heli Jakobson verhuisde haar HeliStudio van het Zuid naar de Spillemans­straat in Borgerhout.

Zaterdagoc­htend zat Titus De Baecker in voetbalplu­nje bij Heli aan de piano. Het typeert het speelse karakter van HeliStudio. “Ik ben hier in 2010 mee begonnen op het Zuid in een pand dat ik huurde. Ik zocht naar een eigen huis en hier ging het allemaal heel vlot. Het is gewoon de juiste plek. Soms zit ik hier tot 23.30u. Niemand die er wat van zegt, echt fantastisc­h. Dat was in het centrum anders. De mensen betalen graag veel geld voor een pianoconce­rt, maar het leerproces willen ze blijkbaar niet meemaken. Hier zijn de mensen heel vriendelij­k, de buren leven zelfs heel erg mee.”

Zingende revolutie

HeliStudio telt nu 38 leerlingen onder wie ook volwassene­n uit Lier of iemand van Estse afkomst uit Brussel. Zelf woont Heli Jakobson sinds 2002 in Antwerpen. Na studies in Noorwegen trok ze naar het Koninklijk Conservato­rium, dat werd een enkel ticket. Eind jaren ‘80 maakte ze in haar thuisland de zingende revolutie mee. Omdat de Baltische staten voor muziek in plaats van geweld kozen richting onafhankel­ijkheid.

“Dat probeer ik hier ook mee te geven. Pianospele­n is iets wat je een heel leven met je meedraagt. Dat is iets wat jou persoonlij­k versterkt. Voor mij is er geen verschil tussen Titus en een profession­ele pianist die optreedt in deSingel. De filosofie erachter is dat het vooral leuk moet blijven. Muziek moet een belevenis zijn, dat betekent voor mij veel meer dan alleen do, re, mi.”

Allemaal samen optreden doen de leerlingen op 3 december in Theater Het Klokhuis in Antwerpen. Op 17 maart 2018 geeft Heli Jakobson een concert in de nabije Theatergar­age.

www.helistudio.be

 ?? FOTO JVDP ?? Heli met student Titus.
FOTO JVDP Heli met student Titus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium