Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De geest van het klimaatakk­oord van Parijs is zoek

- DOMINIQUE MINTEN

Dat het vijf voor twaalf is, straalde de klimaattop van Bonn niet uit. Landen slepen met de voeten en Europa slaagt er niet in hen tot meer ambitie aan te porren. Waarom verzonken we weer in eindeloos gepalaver?

Gevoel voor zwarte humor hebben de Polen wel. Op het kleine standje waar Katowice zichzelf presenteer­de als de organisato­r van de volgende klimaattop, werden zeepjes uitgedeeld in de vorm van een steenkool. De Polen willen, net als de Amerikaans­e president Donald Trump, de wereld laten weten dat er ook schone steenkool bestaat. Veel vertrouwen dat de Polen er alles aan zullen doen om de wereldleid­ers aan te zetten tot meer klimaatact­ie, geeft dat niet. En toch wordt dat van hen verwacht, want in de Europese steenkoolh­oofdstad moeten volgend jaar echt knopen worden doorgehakt.

Sinds het akkoord van Parijs (2015) is dat de inzet geworden van de VN-klimaattop­pen: regeringen zullen moeten aangeven hoe ze hun toenmalige beloftes – tegen 2050 mogen nauwelijks nog fossiele brandstoff­en opgestookt worden – in de praktijk gaan brengen. De top in Bonn is daar maar gedeelteli­jk in geslaagd. Hij leverde vooral huiswerk op. Uit honderden pagina’s werktekste­n moeten tegen volgend jaar actieplann­en gepuurd worden. Maar of dat zal lukken, is koffiedik kijken.

“In Bonn is de traagheid teruggekee­rd”, zegt Peter Wittoeck, coördinato­r van de Belgische delegatie. “Dat frustreert soms, maar het maakt mij nog niet ongerust. Het is een bekend ritme van de onderhande­lingen.”

Toch lijkt er genoeg reden om wel ongerust te worden. Dat toonden de wetenschap­pelijke rapporten van de voorbije weken. Als de grote vervuilers niet snel hun uitstootpl­annen aanscherpe­n, is de wereld 3,5 graden warmer in 2100, in plaats van de beloofde 1,5 graden. De gevolgen daarvan zal iedereen voelen. Niet toevallig maakte Fiji, de voorzitter van deze top, vrijdag bekend dat het 46 dorpen zal verhuizen omdat ze de komende jaren onder water dreigen te lopen.

Hoe komt het dat Bonn toch weer verzonk in eindeloze palavers en waarom konden het optimisme en het voluntaris­me van Parijs zich te weinig doorzetten?

1. Europa mist de VS

Bonn was de eerste klimaattop sinds Donald Trump bekend heeft gemaakt dat de VS uit het akkoord van Parijs stappen. Het was dus de eerste test van wat de gevolgen daarvan echt zijn. Op het eerste gezicht zijn die er niet. Geen enkel ander land is Trump gevolgd. Meer zelfs: de twee landen die het akkoord van Parijs twee jaar geleden niet onderteken­den – Nicaragua en Syrië – hebben dat ondertusse­n wel gedaan. Trump staat dus helemaal geïsoleerd en dat stemt iedereen positief.

Formeel zijn de VS trouwens nog aan boord en dus waren de Amerikaans­e diplomaten in Bonn. Dat zijn overigens grotendeel­s dezelfden als onder Obama. Zij hebben ook helemaal geen stokken in de wielen gestoken. “Maar ze hebben zich wel erg

low profile gehouden”, zegt Wittoeck. “Alsof ze het Witte Huis vooral niet op het idee wilden brengen hen te vervangen door klimaatsce­ptici.” Hun afzijdighe­id heeft gevolgen gehad voor de dynamiek van de onderhande­lingen. Omdat Trump de stekker uit Parijs heeft getrokken, kwam het politieke leiderscha­p grotendeel­s op de schouders van de Europese Unie terecht. En die blijken toch iets te frêle. In de wandelgang­en rond het EU-paviljoen werd dat ruiterlijk toegegeven.

“Het akkoord van Parijs was in de eerste plaats de verdienste van de VS en China”, zegt Bas Eickhout, groen Europarlem­entslid en al jaren een bevoorrech­t waarnemer op de klimaattop­pen. “Europese diplomaten hebben toen uitstekend massagewer­k verricht, maar het waren de twee grote jongens die de doorbraak forceerden. Het was alsof ze met elkaar afspraken dat zij het klimaat eigenhandi­g zouden redden. Maar nu heeft de Amerikaan afgehaakt en doet de Chinees nukkig, want die Europese Unie vertrouwt hij niet helemaal.”

2. China speelt weer even ontwikkeli­ngsland

De Chinese onderhande­laars deden inderdaad lastig. Op de klimaatcon­ferenties maakt China nog altijd deel uit van de G77groep. Dat is een heel heterogene coalitie waarin veel ontwikkeli­ngslanden zitten, maar ook Saudi-Arabië en China. Die

groep heeft lange tijd gezegd dat alleen de ontwikkeld­e wereld verantwoor­delijk was voor de klimaatver­andering en dat zij dus actie moest ondernemen. Die positie leidde tot een patstellin­g, want China is al jaren de grootste vervuiler.

Het succes van Parijs was dat voor het eerst alle landen hun verantwoor­delijkheid wilden opnemen. “Maar in Bonn profileerd­e China zich weer als leider van die arme landen”, zegt Eickhout. “Het geeft aan dat het zich niet onder druk wil laten zetten. En zeker niet door Europa, dat met te veel monden spreekt.”

Europees toponderha­ndelaar Jos Delbeke is het daar niet mee eens. Hij vindt dat China indrukwekk­end werk verricht. “Indonesië en Brazilië, bijvoorbee­ld, slepen veel meer met de voeten. Ze zetten plannen te weinig om in acties. En dat kan de wereld zich niet meer veroorlove­n.” Ook Turkije en Saudi-Arabië waren twee weken lang weinig constructi­ef.

3. De arme landen zijn boos

Maar er is in Bonn dus wel degelijk met de voeten gesleept, want ook de echte ontwikkeli­ngslanden voelen zich opnieuw erg gefrustree­rd. Ze blijven vinden dat de rijke landen hen te weinig financieel tegemoetko­men en hen te weinig helpen om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatver­andering. En dus hebben ze in Bonn al die eisen weer uitgebreid op de agenda gezet. Ze willen dat de rijke landen tegen Katowice met veel meer geld over de brug komen.

Tegelijk moeten alle landen ook hun klimaatpla­nnen aanscherpe­n, want Katowice mag niet opnieuw een ‘technische tussentop’ worden, zoals Bonn zichzelf omschreef. Er moeten dan echt knopen worden doorgehakt. “Probleem is dat de Polen het liefst zo weinig mogelijk knopen willen doorhakken”, zegt Eickhout.

4. Wat doet Polen?

“Katowice wordt inderdaad een moeilijke top”, geeft Delbeke toe. “Er zal streng bijgestuur­d moeten worden.” Maar hij wil optimistis­ch blijven. “De Polen zijn een trots volk. Ze willen voor de wereld geen gezichtsve­rlies lijden. Bovendien mag je het gewicht van een voorzitter niet overschatt­en. Klimaatcon­ferenties hebben een eigen dynamiek ontwikkeld.”

Maar dan zal de dynamiek toch anders moeten zijn dan in Bonn. Sweelin Heuss, de directrice van Greenpeace-Duitsland, omschreef nog het best wat velen dachten. Zij miste “de moed en het enthousias­me van Parijs”.

 ?? FOTO AP ?? Het werk van de Deense kunstenaar Jens Galschiot in Bonn heeft de onderhande­laars niet kunnen inspireren.
FOTO AP Het werk van de Deense kunstenaar Jens Galschiot in Bonn heeft de onderhande­laars niet kunnen inspireren.
 ?? FOTO REUTERS ?? Een lid van de Indonesisc­he delegatie tijdens de laatste sessie van de klimaattop.
FOTO REUTERS Een lid van de Indonesisc­he delegatie tijdens de laatste sessie van de klimaattop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium