Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlande­rs hoeven geen ‘Sorry voor Alles’

Succes in Vlaanderen, gemiste start bij noorderbur­en

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Sorry voor Alles kan morgen in New York een internatio­nale Emmy Award winnen. Maar zo succesvol en bejubeld de tvshow met Adriaan Van den Hoof was in Vlaanderen, zo weinig overtuigen­d is de Nederlands­e versie met Jan Smit van start gegaan. De moderne Bananaspli­t is “niet spannend, niet grappig”, klinkt het in Hilversum.

Zanger-presentato­r Jan Smit (31) presenteer­t sinds vorige week de Nederlands­e versie van

Sorry voor Alles. De eerste aflevering haalde 820.000 kijkers, een vrij magere score voor NPO1, het populairst­e net bij onze noorderbur­en. Voor de tweede aflevering van afgelopen zaterdag bleven er 746.000 over. Ter vergelijki­ng: op hetzelfde ogenblik haalde de show Oh, wat een Jaar met Linda de Mol op de commerciël­e omroep RTL4 drie keer zoveel kijkers, meer dan twee miljoen. Angela de Jong van het Algemeen

Dagblad, de meest invloedrij­ke tvrecensen­te van het moment in Hilversum, is niet onder de indruk. Ze vindt Sorry voor Alles inhoudsloo­s amusement. “Een zoveelste verborgenc­ameraprogr­amma, waarbij er een maand lang een paar flauwe grappen worden uitgehaald met iemand.” En nog: “Het is niet spannend, niet leerzaam, niet nieuw, niet grappig.” Tv-criticus Han Lips van de krant

Het Parool is milder: “Een interessan­t programma, dat Sorry voor

Alles, maar de ambitie mag nog wel wat worden opgeschroe­fd. Waarom onbekende Nederlande­rs?”

Instant succes

Sorry voor Alles wordt in Nederland de moderne Bananaspli­t genoemd, verwijzend naar het legendaris­che programma met Ralph Inbar. Voor de remake is Kamiel De Bruyne, de Vlaamse bedenker van de show, enkele keren tot in Amsterdam gereden om de makers tips te geven. Voor de rest heeft hij er niets mee te maken. De reeks is volledig gemaakt door een Nederlands­e crew.

De originele, Vlaamse versie met Adriaan Van den Hoof werd een jaar geleden op Eén een instant succes en haalde elke zondagavon­d tussen 1 miljoen en 1,4 miljoen kijkers. Het programma kreeg ook lovende commentare­n van tv-recensente­n vanwege het vernuft waarmee het scenario in elkaar stak. Pas in de studio kreeg de ongewilde hoofdrolsp­eler – omringd door vrienden, familie en collega’s – te horen dat hij wekenlang door verborgen camera’s was gevolgd. In alle stilte wordt het tweede seizoen voorbereid.

Morgenavon­d weten we trouwens of Sorry voor Alles een van de prestigieu­ze Internatio­nal Emmy Awards heeft gewonnen, zeg maar de Oscars in tv-land. Het programma is genomineer­d in de categorie ‘non-scripted entertainm­ent’. De Vier-serie Callboys dingt mee naar het beeldje voor beste comedy. In 2011 won Benidorm Bastards, in 2014 Wat Als?

 ?? FOTO RR ?? Presentato­r Jan Smit lokt met zijn versie van
Sorry voor Alles vooral
kritiek uit.
FOTO RR Presentato­r Jan Smit lokt met zijn versie van Sorry voor Alles vooral kritiek uit.
 ?? FOTO VRT ?? De originele, Vlaamse versie met Adriaan Van den Hoof werd een jaar geleden een kijkcijfer­kanon.
FOTO VRT De originele, Vlaamse versie met Adriaan Van den Hoof werd een jaar geleden een kijkcijfer­kanon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium