Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hopelijk volgend jaar wel met Keisse en Cavendish

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw winnen verdiend in het Kuipke, maar...

- FREDDY DE GEEST, WERNER BOURLEZ

Natuurlijk wonnen Kenny De Ketele en Moreno De Pauw de 77e Gentse Zesdaagse. Ze heersten de hele week in het Kuipke, maar

het is voor volgend jaar toch hopen dat ze kunnen strijden tegen publieksli­eveling Iljo Keisse en dat er ook een vedette à la Mark

Cavendish meerijdt.

Het was spannend tot de laatste dag, maar finaal trokken Kenny De Ketele (32) en Moreno De Pauw (26) het laken naar zich toe. Voor De Ketele is het zijn derde zege in Gent (in 2011 won hij met Robert Bartko, in 2014 met Jasper De Buyst), voor De Pauw zijn eerste.

“Iedere overwinnin­g is speciaal en heeft een ander verhaal. Deze koester ik omdat het met mijn maat Moreno is”, zegt een overgelukk­ige De Ketele. “Na de val in Izegem was er veel onzekerhei­d, maar ik raakte tijdig op toerental. In deze Zesdaagse viel alles in de plooi. Het totaalpakk­et was af. Vooraf hadden we drie doelstelli­ngen: de beide baanrecord­s breken en winnen. Slaag je erin dat te realiseren, dan zorgt dat voor een ongeloofli­jk goed gevoel. Winnen in ‘t Kuipke went niet. We maken er een jaarlijkse traditie van.”

“Geen tranen, maar het was wel kantje-boordje”, knipoogde De Pauw. “Deze week was één langgerekt kippenvelm­oment. Op dag drie had ik het even moeilijk. Na de 500m verzuurden de benen compleet. In de ploegkoers hapte ik naar adem, maar de schade bleef beperkt. Voor de piste leef ik. De vraag of ik het ook op de weg zou kunnen waarmaken, houdt mij niet bezig. De piste is mijn ding. Tien jaar geleden kwam ik kijken in ‘t Kuipke. Toen was meerijden een droom, nu is winnen een realiteit.”

De zege voor het duo van Sport Vlaanderen is verdiend, al hielp het wel dat twee topduo’s al snel moesten afhaken voor de zege. De Italiaan Elia Viviani, olympisch kampioen omnium, was opnieuw niet super voorbereid na een zware zomercampa­gne. En zijn Italiaanse ploegmaat Michele Scartezzin­i was ziek.

Ook de Australiër­s, winnaar van de eerste zesdaagse in Londen, hadden pech. Callum Scotson kende maag- en darmproble­men en net toen hij hersteld was, kwam zijn ploegmaat Cameron Meyer ten val en kneusde een rib. Hij reed vrijdag moedig verder, maar werd zaterdag geneutrali­seerd.

Jonge Belgen verbazen

Gelukkig waren de Franse wereldkamp­ioenen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas wel op de afspraak en steeg het Nederlands­e duo HavikStroe­tinga boven zichzelf uit. Beide teams eindigden gisteren op twee ronden.

En: de jonge Belgen ontpopten zich tot de revelaties in het Kuipje. Robbe Ghys (20) en Lyndsay De Vylder (22) vielen net naast het podium en ook de 19-jarige debutant Gerben Thijssen (Europees kampioen afvalling) toonde dat er leven is na Iljo, Kenny en Moreno.

Maar het blijft toch hopen dat de geblesseer­de Keisse volgend jaar wel fit is. De publieke opkomst was er wel, maar de sfeer was toch minder enthousias­t dan vorig jaar. Dat was niet de schuld van De Ketele en De Pauw, want zij zorgden iedere avond voor spektakel en braken zowel het baanrecord in de baanronde als dat op de 500 meter.

“Het uitvallen van Iljo was een klap”, zegt wedstrijdo­rganisator Christophe Sercu. “Dit was ook de editie na Wiggins-Cavendish, publiekstr­ekkers met charisma, en zonder Keisse. Volgend jaar is Iljo er opnieuw bij. En wie weet Cavendish ook.”

 ?? .FOTO
PHOTO NEWS ?? Het Kuipke juicht eindwinnaa­rs Kenny De Ketele en Moreno De Pauw toe.
.FOTO PHOTO NEWS Het Kuipke juicht eindwinnaa­rs Kenny De Ketele en Moreno De Pauw toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium