Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerk sluit de deuren bij gebrek aan gelovigen

Stad Antwerpen spreekt zich nog niet uit over nieuwe bestemming gebouw

- PAUL VERBRAEKEN

Met flink wat melancholi­e werd zondagocht­end voor het laatst een mis opgedragen in het SintBenedi­ctuskerkje van Lillo. Dat sluit niet wegens de haven, wel wegens de tanende kerkgang.

In april 1965 werd voor het laatst een zondagsdie­nst opgedragen in de Sint-Benedictus­kerk van Lillo. De dag daarop begon de afbraak van de kerk en verdween, zoals zovele polderdorp­en, ook het dorp Lillo voor de groeiende haven. Alleen Lillo Fort bleef bestaan. De kleine Sint-Jozefkapel daar werd prompt omgedoopt tot Sint-Benedictus­kerk.

Ook daar wordt nu 52 jaar later het licht uitgedaan. Onder een gure herfstheme­l verzamelde­n zondagocht­end voor het laatst nog zowat zestig mensen – onder hen heel wat kinderen – in de kleine, stemmige kerk, die twintig jaar geleden nog werd gerestaure­erd. Want na maanden onzekerhei­d en discussies – konden er misschien toch nog soms diensten plaatsvind­en? – viel onlangs het verdict: de Sint-Benedictus wordt ontwijd.

De laatste zondagsmis om 10u werd geleid door priester en Scheldelie­fhebber Lode Carlier (Sint-Amands), bijgestaan door pastoor-deken Jef Barzin van Antwerpen-Noord en pastoor André Claessens uit Ekeren. Pas op het einde van de dienst nam Staf De Lie als interim-voorzitter van de kerkraad “met weemoed afscheid van deze kerk, die door de eeuwen heen zoveel heeft meegemaakt”.

“Wij zijn gedwongen deze plaats van gebed en van oecumene (de kerk was 200 jaar lang protestant­s, red.) op te geven. Misschien komt er ooit een tijd van veranderin­g. In afwachting overhandig ik de sleutels van deze kerk aan de afgevaardi­gde van het bisdom.”

Als afgevaardi­gde dankte Jan Kint voor de jarenlange inzet. Maar hij wees er ook op dat “talenten niet afhangen van een gebouw op zich”. Inmiddels is de procedure gestart om Lillo te fusioneren met de parochie van Berendrech­t. Tegelijk volgt nog dit jaar de formele ontwijding, zodat het gebouw op 1 januari aan Antwerpen kan worden teruggegev­en.

Niet toevallig dus was ook de Antwerpse schepen van Eredienste­n Caroline Bastiaens aanwezig. Zij wees er naderhand op dat het gebouw sowieso blijft bestaan, maar dat het te vroeg is zich over een bestemming uit te spreken.

En de gelovigen? “Natuurlijk is dit heel jammer”, zegt Hugo Ver- linden (80) uit Deurne, die ruim een kwarteeuw naar de mis in Lillo kwam. “Deze kerk was stemmig. Maar we waren hier nog maar met tien tot vijftien kerkganger­s. We hebben min of meer afgesproke­n om nu naar Essen te trekken, nog een pak verder.”

STAF DELIE Voorzitter kerkraad ‘‘Misschien komt er ooit nog veranderin­g. Bewaar de sleutels goed tegen die tijd.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? De laatste mis in Lillo: pastoor Carlier (in het groen) nadert het altaar terwijl de lectores de kaarsen aansteken.
FOTO'S VICTORIANO MORENO De laatste mis in Lillo: pastoor Carlier (in het groen) nadert het altaar terwijl de lectores de kaarsen aansteken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium