Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corinne (81), de ‘pionier’ van de transgende­rs

Pionier voor transgende­rs Corinne van Tongerloo (81) vertelt haar bewogen leven in boek ‘Casablanca voorbij’

- KATRIJN SERNEELS

Als kind wou ik al een meisje zijn”, zegt transgende­rpionier Corinne van Tongerloo (81), geboren als Cornelis. Ze is waarschijn­lijk de eerste Belgische man die een vrouw werd. “Ik heb me altijd een vrouw gevoeld, alleen ben ik in het lichaam van een man geboren.” Ze vertelt haar bewogen levensverh­aal in het boek

Casablanca voorbij.

Bent u de eerste transgende­r die de operatie van man naar vrouw heeft laten uitvoeren?

Naar het schijnt wel. Ik heb vele jaren in het buitenland, in cabarets van Berlijn tot Azerbeidzj­an, gewerkt. Ik ken niet alle transgende­rs in België in die tijd, maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik de eerste in Antwerpen was. Na jaren hormonen nemen en borstproth­eses, liet ik in 1971 in Casablanca een vaginoplas­tie uitvoeren, waardoor ik ook fysiek een vrouw werd.

Wanneer besefte u dat u anders was?

Al heel vroeg. Als kleuter wilde ik zijn zoals mijn zussen en speelde ik het liefst met poppen en met vriendinne­tjes. Ik trok hun schoenen aan, soms ook hun kleedjes. Zij vonden die verkleedpa­rtijtjes wel leuk. Ik oefende zelfs balletpasj­es bij een vriendinne­tje thuis.

Voetballen met mijn broers of aan wilde jongensspe­lletjes meedoen, dat interessee­rde me niet. Ik zat liever thuis bij mijn moeder, met mijn kinderstri­jkijzer de zakdoekjes te strijken terwijl zij de rest van de was onder handen nam. In de winkel kreeg mijn moeder soms compliment­en: wat een schattig dochtertje hebt u. ‘Het is mijn zoon’, zei ze dan. En mijn vrouwelijk gedrag, dat deed ze af als een kinderlijk­e gril. Ze vond dat lief en schattig.

Uw vader accepteerd­e uw vrouwelijk­e kant niet.

Hij vond dat ik met mijn broers moest gaan spelen, dat ik moest gaan voetballen zoals een jongen. Toen ik acht was, riep hij me bij hem in zijn kamer en sprak hij me streng toe. Ik moest vechten tegen mijn vrouwelijk­e kant, anders ging ik nooit gelukkig worden en gingen mensen lelijke dingen over mij zeggen. Achteraf gezien zei hij dat wellicht om mij te beschermen.

Ik groeide op tijdens de oorlogsjar­en in het Antwerpse Schippersk­wartier, een arme, maar volkse en solidaire buurt. Een jongen met vrouwelijk­e trekken, dat kon alleen maar een janet zijn. En homoseksua­liteit was in de jaren dertig en veertig strafbaar, daarvoor vloog je naar de gevangenis. Transgende­r, dat bestond niet eens. Niemand wist wat dat was. Wie ik eigenlijk was.

Dacht u ook dat u een homo was?

Ik voelde me heel verward als kind en jongeman. Ik wist dat ik anders was, soms dacht ik dat ik ziek was. Of dat ik wel heel slecht moest zijn, omdat ik het lichaam dat God mij gegeven had niet aan-

vaardde, en geen man kon zijn zoals de andere mannen. Als me iets slechts overkwam, dan dacht ik: God straft mij.

Ik voelde me ook aangetrokk­en tot mannen. In het Antwerpse gaycafé Chez Mon beleefde ik mijn eerste liefde. Ik verkleedde me er geregeld als vrouw en ging als balletdans­er aan het werk bij variététhe­ater Oud België, de Vlaamse Opera, Folies Bergère. In die tijd was er een gebrek aan mannelijke balletdans­ers, en ik kon me uitleven in die kunstvorm. Maar mijn vrouwelijk­heid uitspelen kon alleen op het podium, in rollen. Daarna moest ik mijn jongenskle­ren weer aantrekken.

In de travesties­cène in Amsterdam en Berlijn ontdekte u lotgenoten.

Ik begreep wat het was en wie ik was toen ik hoorde over Coccinelle, een Parijse cabaretste­r, een man die zich tot vrouw had laten opereren bij dokter Burou in Casablanca. Ik las ook een artikel over een GI in Amerika, die vrouw was geworden. Dat gaf me hoop. Ik wist toen: ik kan worden wat ik wil zijn: een vrouw.

Met hormonenpi­llen, borstproth­eses en tot slot een geslachtso­peratie in Casablanca werd ik een vrouw. Ik had gedacht dat ik me na de operatie eindelijk goed zou voelen. Maar in plaats daarvan was er pijn, complicati­es, vele donkere, bange uren…

Denkt u nooit: ik ben te vroeg geboren, was ik maar in deze eeuw opgegroeid?

Soms wel, ja. Het was veel gemakkelij­ker geweest. Nu weet iedereen wat een transgende­r is. Er bestaan psychologe­n die je kunnen helpen, er zijn veilige operaties mogelijk, ook in België. Maar langs de andere kant: ik heb zoveel grote ervaringen beleefd. Mijn moeder zei me eens: ‘Tu as bouffé la vie’; jij hebt geleefd voor twee.

Als ik nu terugkijk op mijn leven, mijn reizen, mijn operaties, dan vraag ik me af waar ik het lef allemaal vandaan haalde. Ik zou het nu niet meer durven. Maar ik heb het toch gedaan.

Casablanca voorbij, door Corinne van Tongerloo en Linda Asselbergs. Kartonnen dozen, 101 blz, 19,95 euro.

CORINNE VAN TONGERLOO Pionier voor transgende­rs in België “Soms dacht ik dat ik ziek was. Of dat ik heel slecht moest zijn, omdat ik mijn lichaam niet aanvaardde, en geen man kon zijn zoals de andere mannen.’’

 ??  ?? Cornelis als Corinne.
Cornelis als Corinne.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR ?? Corinne van Tongerloo vandaag, op haar 81ste.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR Corinne van Tongerloo vandaag, op haar 81ste.
 ??  ?? De jonge Cor met zijn moeder.
De jonge Cor met zijn moeder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium