Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaktaks en welvaartsg­arantie moeten kiezer verleiden

Open Vld en Groen stellen toekomstpr­oject voor, N-VA herkiest De Wever als voorzitter

-

Met de komende verkiezing­en in het achterhoof­d, lieten drie politieke partijen afgelopen weekend in hun kaarten kijken. Open Vld promoot een “sociale vlaktaks”, Groen een “welvaartsg­arantie”. NVA loste haar slogan en herkoos Bart De Wever als voorzitter.

b

Open Vld verzamelde zondag in Antwerpen voor het nationale Vrijheidsc­ongres. Voorzitste­r Gwendolyn Rutten kreeg van de leden groen licht voor de vlaktaks: één belastingt­arief van 30 procent voor alle inkomsten boven een belastingv­rije schijf. De drempel voor dat belastingv­rije minimum ligt op de armoedegre­ns.

“We willen een serieuze belastingv­erlaging voor iedereen”, aldus Rutten. “Dit is niet gewoon een vlaktaks, maar een sociale vlaktaks. Dat is een goede zaak voor de middenklas­se, en zeker voor mensen met een laag inkomen: zij zullen bijna géén belastinge­n meer betalen.” Het wegvallen van deze belastingi­nkomsten moet worden opgevangen door de overheid beter en goedkoper te organisere­n.

Ademruimte

De Groen-leden kwamen zaterdag dan weer samen in Ander- lecht voor hun Schakelcon­gres. Daar werd gepleit voor een welvaartsg­arantie. Die variant van het basisinkom­en moet garanderen dat iedereen een voldoende hoog inkomen heeft, ook wanneer iemand minder wil of kan werken. “De welvaartsg­arantie sluit armoede uit en biedt ademruimte aan mensen die zorg willen opnemen of dromen van een eigen zaak”, zegt Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci.

Herkozen

Bij de N-VA werd Bart De Wever dan weer herkozen tot voorzitter met 98,5 procent van de uitgebrach­te stemmen achter zich. Hij vervult die functie al sinds 2004 en was de enige kandidaat om zichzelf op te volgen aan het hoofd van de partij.

De Wever kondigde ineens de campagnesl­ogan aan voor de gemeentera­adsverkiez­ingen volgend jaar en de parlements­verkiezing­en van 2019. De slogan Veilig thuis in een welvarend

Vlaanderen vat de drie campagneth­ema’s samen: economisch herstel, veiligheid en identiteit.

 ?? FOTO'S BELGA ?? Gwendolyn Rutten, Meyrem Almaci en Bart De Wever.
FOTO'S BELGA Gwendolyn Rutten, Meyrem Almaci en Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium