Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Gheysens geen eigenaar mag zijn van Antwerp én Anderlecht

Voorzitter Roger Vanden Stock heeft voorlopig twee gegadigden om zijn club aan te verkopen maar...

- LUDO VANDEWALLE

Anderlecht staat te koop. En voorlopig hebben nog maar twee gegadigden zich gemeld: het Belgische duo Wouter Vandenhaut­e Paul Gheysens en de Russische zakenman Alisher Usmanov. Van de Rus werd tot dit weekend al enige tijd niets meer gehoord. Voor het Belgische duo vormt Paul Gheysens, baas van projectont­wikkelaar Ghelamco en eigenaar van Antwerp, in Anderlecht een (te?) groot struikelbl­ok.

Hoewel er nog geen enkel officieel bod op tafel ligt, lijken de plannen van Gheysens - Vandenhaut­e op dit moment het meest concreet. Paul Gheysens (64) en Anderlecht zijn geen onbekenden voor elkaar. Twee jaar geleden werden tussen beide partijen onderhande­lingen opgestart rond de bouw van een nationaal stadion in Brussel. In eerste instantie zou het worden gebouwd om de openingswe­dstrijd van Euro 2020 erin te kunnen houden, daarna moest het dienen als stadion van Anderlecht, ter vervanging van het Vanden Stockstadi­on.

De onderhande­lingen tussen beide partijen verliepen zo moeizaam dat inmiddels al ruim een jaar niet meer wordt gepraat. Intussen vlogen de verwijten heen en weer en is het water zeer diep geworden. Paul Gheysens kan het nog wel vinden met het duo Roger Vanden Stock - Philippe Collin (secretaris-generaal), maar niet met de nieuwe clan rond Alexandre Van Damme en Jo Van Biesbroeck, die sinds twee jaar samen met algemeen manager Herman Van Holsbeeck instaat voor het dagelijkse beleid van de club. “Of het water diep is tussen die twee partijen? Elke onderhande­laar zal erin verdrinken”, klinkt het zelfs binnen Anderlecht. De entourage van Gheysens maakt zich nochtans sterk

dat er met Vanden Stock, die als hoofdaande­elhouder de sleutel in handen heeft, wel valt te praten. Het hangt er dan van af in hoeverre Vanden Stock loyaal zal zijn aan zijn vrienden/bestuursco­llega’s om al dan niet in te gaan op het voorstel van Gheysens.

De aanwezighe­id van mediabaas Wouter Vandenhaut­e (54) in de plannen van Gheysens kan helpen om de gemoederen te bedaren. Vandenhaut­e is een vriend van het Anderlecht­huis en wordt door Vanden Stock geprezen om zijn frisse en heldere ideeën. Het duo Gheysens - Vandenhaut­e zou al 75 miljoen euro hebben geboden voor ruwweg driekwart van de aandelen. Geld dat voornameli­jk uit de portefeuil­le van Paul Gheysens komt. De financiële inbreng van Vandenhaut­e is veel kleiner, maar de grote baas van onder meer Woestijnvi­s en Flanders Classics zou zich met de dagelijkse leiding van de club gaan bezighoude­n. Zoals Paul Gheysens nu ook op Antwerp werkt met Luciano D’Onofrio, die op de Bosuil de

sportieve lijnen uitzet.

Usmanov meldt zich

Er is ook een andere gegadigde: de in Oezbekista­n geboren Rus Alisher Usmanov (54). Anderlecht­voorzitter Roger Vanden Stock gaf al maanden geleden aan spelersmak­elaar Christophe Henrotay het mandaat om met de steenrijke Rus, wiens vermogen wordt geschat op bijna 13 miljard euro, te gaan onderhande­len. Usmanov is ook al voor 30 procent aandeelhou­der bij Arsenal. Er werd vanaf de zomer tot zondagocht­end niets meer van hem gehoord. Tot hij zaterdagav­ond plots een bericht naar onze krant stuurde: “Als gevolg van de berichten die worden verspreid, bevestigt mijnheer Usmanov dat hij verschille­nde voorstelle­n heeft gekregen, waaronder een voorstel om RSC Anderlecht te kopen. Er is echter nog geen enkele beslissing genomen. Mijnheer Usmanov blijft een loyale en toegewijde fan en aandeelhou­der van Arsenal.” Het is zoveel als zeggen: Usmanov blijft geïnteress­eerd in een overname.

Intussen ontkende ook Anderlecht de bespreking­en niet. De club meldde tegelijker­tijd dat er nog geen officieel akkoord is. Daarmee zet Anderlecht op zijn beurt de deur open voor andere gegadigden. Het behoeft weinig twijfel dat die ook aan de deur zullen komen kloppen, want met Anderlecht bevriende spelersmak­elaars zoals Mogi Bayat zullen nu in alle hoeken van de wereld naar mogelijke overnemers gaan zoeken. De in het verleden veel genoemde Inbev-baas Alexandre Van Damme zal het al zeker niet zijn. Hij woont intussen in Zwitserlan­d en zijn interesse in Anderlecht is al een tijdje aan het luwen.

Een eis van Vanden Stock is dat de club zijn eigenheid bewaart en dat er een sportieve toekomst wordt uitgeteken­d. Daarin speelt het geen rol of de nieuwe eigenaars Belgen of buitenland­ers zullen zijn. En uiteraard zal ook het financiële - lees: hoe hoog is het bod? - meespelen in de beslissing van de Anderlecht­baas.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO KURT DESPLENTER
FOTO PHOTONEWS ?? Paul Gheysens VERMOGEN: 765,3 miljoen euro Oprichter en sterke man van bouwbedrij­f Ghelamco Eigenaar voetbalclu­b Royal Antwerp FC Eigenaar paardensto­eterij Knocke Arabians Commandeur in de Orde van Leopold II
b
b
b
b
Wouter Vandenhaut­e
VERMOGEN:...
FOTO KURT DESPLENTER FOTO PHOTONEWS Paul Gheysens VERMOGEN: 765,3 miljoen euro Oprichter en sterke man van bouwbedrij­f Ghelamco Eigenaar voetbalclu­b Royal Antwerp FC Eigenaar paardensto­eterij Knocke Arabians Commandeur in de Orde van Leopold II b b b b Wouter Vandenhaut­e VERMOGEN:...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium