Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“David beseft nu dat hij iedereen aankan”

Topcoach Wim Fissette ziet Goffin volgend seizoen ook schitteren in grand slams

- PAUL DE KEYSER

David Goffin (26) hees zich de voorbije dagen in Londen sowieso bij de tennistop. “En hij heeft zijn beste jaren nog in het verschiet”, stelt topcoach Wim Fissette vast. Hij ziet de Luikenaar volgend jaar schitteren in de grand slams. Tenminste: als hij de juiste beslissing­en neemt. Te beginnen met voldoende rust.

“Zou het niet een beetje gek klinken moest ik zomaar beweren dat David Goffin me niet verraste?”, oppert Wim Fissette, de Limburgse coach van Angelique Kerber, ex-nummer 1 van de wereld. “Ik ben fan van David en zie hem heel graag spelen. Maar om ervan uit te gaan dat hij eventjes Nadal én Federer zou kloppen… En dat in een tornooi waarin de Zwitser, die sowieso een van zijn beste seizoenen ooit achter de rug heeft, echt goed wilde zijn. Dus: jawel, ik bén verrast.”

Onze landgenoot is ervan overtuigd dat Goffin daarmee alweer een belangrijk­e stap vooruit heeft gezet in zijn carrière. “Een speler die voor het eerst iemand uit de top 100 klopt, houdt daar een boost aan over. Ik kán dat dus! Hetzelfde bij zijn eerste scalp uit de top 50, en nog meer wanneer hij iemand kan verslaan uit de top 10. Een gigantisch­e stap. Tot de voorbije week leek dat de limiet voor Goffin. In de tornooien van het hoogste niveau raakte hij tot de vierde ronde, soms al eens in de kwartfinal­es. Tot hij stuitte op een speler uit de absolute top. Dan was het gedaan, ook al kwam hij een paar keer dicht in de buurt. Hij pakte een set, soms twee, maar geen match. In die optiek opende hij de voorbije dagen een paar deuren voor zichzelf. David zal nu beseffen dat hij iederéén aankan. Waar en wanneer dan ook. Dat zullen we volgend jaar wel merken in de grand slams. Op voorwaarde uiteraard dat hij zelf op zijn best is. Het is fantastisc­h hoe hij zaterdag speelde tegen Federer. Of dat de beste Federer was? Allicht niet, maar dat had ook veel te maken met het niveau van Goffin. Die wordt pas volgende maand 27 en heeft zijn beste jaren nog voor zich. Ik ben ervan overtuigd dat straks ook Djokovic en Murray kunnen volgen.”

Mentale kracht

“De Masters zijn nog altijd geen grand slam”, stelde voormalig topper Sabine Ap- pelmans op Play Sports, waar ze gisteravon­d met Xavier Malisse commentaar gaf in de marge van de finale. “Op evenemente­n als Wimbledon moet je het twee weken volhouden. Dubbel zo lang als op de Masters. Maar anderzijds kregen de spelers in Londen geen relatief makkelijke openingsro­nden, er stonden alleen topmatchen op het programma. Onderschat het dus niet. Nadal én Federer kloppen binnen de week: het is niet iedereen gegeven.”

“Bovendien bewees hij zijn mentale kracht door zich meteen te herstellen van de pandoering die hij in zijn tweede match kreeg van Dimitrov”, vulde Malisse aan. Met een grijns: “Alleen vind ik dat hij ook eens mag laten zien dat hij blij is...”

Wim Fissette start binnenkort de voorbe-

reiding op het nieuwe seizoen aan de zijde van Angelique Kerber. Na een superseizo­en met winst in de Australian Open en de US Open moest de Duitse vorige campagne een flinke stap terug. Op de wereldrank­ing betekende dat een tuimeling van 1 naar 21. Een levende waarschuwi­ng voor Goffin? “Het risico bestaat”, beaamt Fissette. “David zal het slim moeten spelen. Over een paar dagen volgt immers ook nog de finale van de Davis Cup. Het wordt bijzonder belangrijk voor hem om nadien voldoende rust te nemen. Misschien wat minder trainen voor het seizoen. Ofwel na de Australian Open een paar minder belangrijk­e tornooien laten schieten in ruil voor training. Even belangrijk wordt echter de mentale rust. Voor zover hij die kan krijgen. De sponsors willen immers ook wel wat. Goffin zal belangrijk­e beslissing­en moeten nemen, terwijl dat allemaal nieuw is voor hem. Soms moet je fouten maken om daaruit te leren. Ik hoop echt dat hij dat niet nodig heeft.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zaterdag: Federer feliciteer­t Goffin met diens (stunt)zege.
FOTO PHOTO NEWS Zaterdag: Federer feliciteer­t Goffin met diens (stunt)zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium