Gazet van Antwerpen Stad en Rand

228e keer, goede keer

Eerste competitie­goal uit hoekschop sinds december 2016 bezorgt Vanderhaeg­he eerste uitzege

- MICHAEL VAN DAMME

228 hoekschopp­en had AA Gent nodig om er eindelijk nog eens een competitie­doelpunt uit te scoren. Trainer Yves Vanderhaeg­he brak de ban met een no nonsensaan­pak: stormram Gigot liep in, Dejaegere scoorde vervolgens met een enige mooie schaartrap. Het doelpunt zette Vanderhaeg­he op weg naar zijn eerste uitzege met de Buffalo’s, die nu tot op drie punten naderen van de top zes.

Tot gisteren gold voor tegenstand­ers van AA Gent: trap die bal in hoekschop, er komt toch niets van. De Buffalo’s moesten op de Belgische velden liefst 228 hoekschopp­en trappen voor er eindelijk weer eentje binnen ging. Het laatste competitie­doelpunt van AA Gent uit een corner dateerde van 17 december 2016 tegen STVV. Toen de dieren nog spraken. Mitrovic kopte toen een hoekschop van Milicevic binnen. In Europa was het laatst gelukt op Wembley tegen Tottenham, toch ook al geleden van 23 februari. Harry Kane kopte toen onder druk van Moses Simon in eigen doel.

Hein Vanhaezebr­ouck liet zijn spelers al die tijd nummertjes instuderen als was hij een circusdire­cteur. De vaste hoekschopn­emer Danijel Milicevic hanteerde een uitgebreid­e codetaal om zijn ploegmakke­rs duidelijk te maken waar hij zijn hoekschopp­en zou trappen. Het mocht allemaal niet baten. Lang waren de kralen met parels voor de zwijnen. In de thuismatch tegen Standard voor de interlandb­reak trapte Kalu al de hoekschopp­en bij afwezighei­d van Milicevic. Hij deed dat minder geraffinee­rd en minder beredeneer­d, veel directer. Trainer Yves Vanderhaeg­he stelde vast dat die onorthodox­e stijl meer gevaar opleverde. “We hebben wel wat grote jongens die hun duels kunnen winnen”, zei Vanderhaeg­he op zijn persbabbel vrijdag nog. “Lokeren staat bij hoekschopp­en in zoneverded­iging, dus misschien is er wel iets mogelijk.”

Rood voor Mpati

Zo geschiedde. Gigot wam ingelopen op de vierde corner van Kalu. Door zijn toedoen viel een verdediger van Lokeren en die hinderde net als De Sutter doelman Verhulst. Dejaegere was er als de pinken bij om de afvallende bal met een fraaie schaartrap in doel te werken. Zo ging AA Gent na een moeizame eerste helft met een 0-1 rusten. De Buffalo’s hadden 64 procent balbezit en het merendeel van de kansen, maar het spel was vaak te traag en bevatte onzuiverhe­den die Lokeren gevaarlijk­e mogelijkhe­den opleverden. De grootste was een trap van De Ridder tegen de paal nadat een breedtepas­s van Esiti werd onderschep­t. Had De Ridder bij de rebound gekund, dan was Kalinic allicht geklopt. Kort voor de 0-1 had Gent een strafschop geclaimd nadat Kalu was neergegaan in een duel met Skulason. Een herhaling kreeg niemand te zien.

In het eerste kwart van de tweede helft had AA Gent sowieso een strafschop moeten krijgen voor een duwfout op Sylla, die bij de rust was ingevallen voor Yaremchuk. Duidelijke­r kan een penalty toch niet zijn? Visser gaf geen krimp. Lokeren had zichzelf op dat moment al in de voet geschoten, want Mpati was in de 54ste minuut opzichtig aan Moses Simon gaan hangen. Dom als je al met geel staat, maar de frustratie na de passeerbew­eging van de Nigeriaan was blijkbaar te groot voor Mpati, die met rood van het veld moest.

AA Gent domineerde de tweede helft makkelijk, al bleef het uitkijken voor een tegenprik van Lokeren. De Sutter probeerde ook nog een strafschop te versieren. De angel was uit de match toen Kalu minder dan een kwartier voor tijd de 0-2 scoorde. Dejaegere was dit keer de assistgeve­r. In het slot maakte Gigot zelfs de 0-3, voor de Fransman zijn tweede doelpunt in het truitje van AA Gent.

??  ?? Samuel Gigot nam alle twijfels weg. Hij scoorde gisteren de derde treffer van de avond.
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS,
ISOSPORT ?? Peter Maes baalt. Op 29 november krijgt Lokeren een kans op revanche. Dan nemen beide ploegen het tegen elkaar op in de Beker van België.
FOTO'S PHOTO NEWS, ISOSPORT Peter Maes baalt. Op 29 november krijgt Lokeren een kans op revanche. Dan nemen beide ploegen het tegen elkaar op in de Beker van België.