Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit was beste Kums in shirt van Anderlecht”

- MICHAEL VAN DAMME

Sven Kums speelde in Moeskroen zijn beste wedstrijd tot nog toe voor Anderlecht. Het was ook al de tweede keer in vier speeldagen dat hij de match openbrak met een fraaie assist. Terwijl de ploeg en enkele spelers in het bijzonder, onder wie Stanciu, zoekende waren in een fel gewijzigde bezetting.

Spelers komen, spelers gaan, maar Hein Vanhaezebr­ouck laat Kums altijd maar staan. Nu al voor de achtste wedstrijd op rij. Enkel thuis tegen PSG moest hij na rust gewisseld worden met last aan de enkel. Terecht, zo bewees de 1-2-zege in Moeskroen. Dit was in de competitie de vierde opeenvolge­nde overwinnin­g buitenshui­s voor Anderlecht, de strafste uitreeks dit seizoen.

Vanhaezebr­ouck voerde zes wijziginge­n door tegenover de topper tegen Club Brugge. Een rotatie die was aangekondi­gd in onze zaterdagkr­ant, deels uit noodzaak door blessures en besognes - er zaten zelfs twee beloften op de bank - deels door de drukke periode van acht wedstrijde­n in dertig dagen. Obradovic meldde zich zaterdagoc­htend zelfs ziek na zijn Azië- trip met Servië en Kara toonde reactie na de vrijdagtra­ining. Spajic, die had gesukkeld met de enkel, werd daardoor alsnog ingezet.

Vanhaezebr­ouck staat erom bekend kansen te geven aan spelers die zich bewijzen op training. Zoals dit keer Bruno. Maar de rotatie, dan ook nog eens in een nieuwe veldbezett­ing met een ruit op het middenveld, zorgde toch voor zoeken en tasten. Anderlecht voetbalde dominant, maar niet goed. De voorste punt in de ruit werd ingevuld door Stanciu, de achterste door Dendoncker. Links Trebel, rechts Kums. Die nieuwe positie met Dendoncker als slot op de grendel gaf Kums de kans om mee de opening te forceren. Op slag van rust krulde hij een heerlijke assist naar Bruno. Kums zal nooit een assistenko­ning worden, maar deze assist verdiende twee keer een tien. Een tien voor vista en een tien voor uitvoering.

“Ik vond dit misschien wel de beste Kums bij Anderlecht”, zei Vanhaezebr­ouck. “Ik ken hem vrij goed en Sven heeft soms wat tijd en matchen nodig om naar zijn beste niveau te groeien. Maar eens hij dat heeft, houdt hij het ook vast voor de rest van het seizoen.”

De moeilijke start van Kums bij Anderlecht is deels te verklaren door het wantrouwen van de oude coach René Weiler. Een wantrouwen dat ook afstraalde op Kums’ nieuwe ploegmaats. Hij werd aanvankeli­jk wat als een outsider gezien in een groep die vorig seizoen kampioen werd. Maar cijfers bewijzen dat dit is gekeerd. Kums is intussen de draaischij­f, een rol die Vanhaezebr­ouck hem ook bij Gent gaf. Hij geeft intussen de meeste passes van alle Anderlecht­spelers.

Vanhaezebr­ouck was opgelucht dat zijn rotatie-elftal tegen een moeilijke tegenstand­er de drie punten had gepakt, want de schrik zit erin dat Anderlecht in deze drukke periode verder achterop raakt. Woensdag speelt het zijn eerste ‘extraatje’ tegenover de concurrent­ie, thuismatch tegen Bayern in de Champions League. “Tegen PSG hebben we thuis een zeer goede eerste helft gespeeld, maar we verloren met 0-4. Laten we dus voorzichti­g blijven. Daarmee bedoel ik: voorzichti­g in onze uitspraken.”

Op het veld wil Vanhaezebr­ouck dus opnieuw iets proberen klaar te spelen tegen de topploeg uit Duitsland.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De spelers van Anderlecht groeten de meegereisd­e fans.
FOTO PHOTO NEWS De spelers van Anderlecht groeten de meegereisd­e fans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium