Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We worden er moedeloos van”

Spelers en trainer weten het niet meer na zesde nederlaag in acht wedstrijde­n

- KERSTEN STEURBAUT

Westerlo heeft op Roeselare opnieuw niet kunnen winnen. Al acht weken wachten de Kemphanen op een nieuwe zege. Trainer en spelers kunnen het niet meer vatten. “Als je zo vaak verliest, word je daar moedeloos van.”

Opmerkelij­k tafereel in de spelerstun­nel na de wedstrijd in Roeselare: Vedran Pelic krijgt bemoedigen­de woorden van Nermin Zolotic en Fran Brodic, twee spelers van Roeselare. De Bosnische verdediger en Kroatische aanvaller kunnen maar moeilijk geloven dat ze net hebben gewonnen. “Die jongens hebben medelijden met ons”, zucht Pelic. “Ze leven met ons mee, maar daar kopen wij niets mee.” Westerlo blijft achter met 2 op 24.

De T1 van Westerlo loopt er na de zesde nederlaag in acht wedstrijde­n wat moedeloos bij, haalt een paar keer de schouders op en zakt wat later tijdens de persconfer­entie iets dieper door. “Wat kan ik nog zeggen? Ik heb alles al verteld. Mijn analyse is dezelfde als de laatste weken. Op het veld staat geen hopeloze bende die er geen zin meer in heeft. Integendee­l. Zeventig minuten zijn we de betere ploeg, maar we kunnen het opnieuw niet afmaken. Dit is echt niet meer normaal.”

Op Schierveld­e werd Westerlo nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt. Voetbal is geen exacte wetenschap waarbij de gevaarlijk­ste ploeg de punten pakt. Het draait om efficiënti­e. Om doelpunten maken. Daarin toonde Roeselare zich gewoon de beste ploeg. In een ideale wereld hadden de Kemphanen negen keer kunnen scoren (zie kader), het lukte alleen vanop de strafschop­stip. Aan de andere kant dook Roeselare drie keer op voor Van Hout, twee keer rinkelde de kassa.

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zuchtte Annys. Dat wil al iets zeggen, de ex-speler van Roeselare heeft bijna 300 wedstrijde­n en 20.000 minuten profvoetba­l op de teller staan. Inclusief drie promoties en een degradatie. “We zitten in een dramatisch­e spiraal. Dit zijn wedstrijde­n die we nooit mogen verliezen. Als je niet goed speelt, dan kan je je er nog bij neerleggen dat je niet goed genoeg bent. Nu blijven we elke week met het gevoel achter dat we punten laten liggen. We hadden hier met 4-0 kunnen winnen.”

Het gebrek aan efficiënti­e achtervolg­t de club al maanden. In de laatste acht wedstrijde­n kon Westerlo slechts drie keer scoren. Door het ontbreken van Osaguona werd Naessens nog eens centraal in de spits uitgespeel­d. Een ingreep die – toch wat het voetbal betreft – goed uitpakte. Naessens voelde zich duidelijk veel beter in zijn sas en kon vijf keer gevaarlijk zijn. Annys: “Hij heeft getoond dat hij een goede spits is, alleen heeft hij de kansen niet afgemaakt. Meer kan je hem niet verwijten.”

Zoeken naar oorzaken

Het is zoeken naar oorzaken, maar spelers noch trainer vinden er een antwoord op. Een kwestie van vertrouwen? “We beginnen niet met angst aan een wedstrijd, maar bij de gelijkmake­r gaan de hoofdjes wel naar beneden: toch niet weer?” Een gebrek aan mentale rust? “We hebben niet het gevoel dat we nood hebben aan een pauze.” Een

gebrek aan kwaliteit? “Geen flauw idee hoe het komt dat we zoveel kansen missen, maar je kan dit niet meer blijven afschuiven op pech.” Het wordt iedere week moeilijker om de knop om te draaien, geeft Heymans toe. “Als je zes keer onverdiend verliest, dan word je daar als voetballer toch een beetje moedeloos van. We hebben al vaak samengezet­en, maar ik heb geen idee wat de oplossing kan zijn. Het moet gewoon eens meezitten. Als alles eens aan onze kant valt, zijn we misschien vertrokken. Het kan snel keren, kijk maar naar Lierse.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium