Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het is weer feest op het Lisp

- KURT GULDENTOPS

Lierse herleeft: 15 op 15 en leider in tweede periode Lierse staat na twee speeldagen aan de leiding in de tweede periode, maar vooral de recente 15 op 15 mag best opmerkelij­k genoemd worden. Amper anderhalve maand geleden leken de Pallieters nog een dood vogeltje, maar in een mum van tijd heeft Lierse zijn vogelgriep helemaal verdreven. Vanwaar die plotse ommekeer?

1. De factor Patrick Rakovsky

Laten we de dingen meteen bij naam noemen. Niet toevallig klom Lierse uit zijn diepste dal sinds de komst van doelman Patrick Rakovsky. De Pallieters hebben met de Duitser opnieuw een betrouwbaa­r, ervaren sluitstuk tussen de palen staan en dat straalt af op de hele ploeg. Met Rakovsky in doel pakten de Lierenaars 15 op 15 en slikten ze slechts vijf tegengoals. Zeker in de 0-1 zege op het veld van Westerlo had de goalie een leeuwenaan­deel. “Hij stuurt het team en heeft rust gebracht”, wist aanvoerder Frans al eerder te vertellen.

2. StillVan Kerckhoven: back to basics

Gedaan met veelvuldig schuiven en afwisselen van systemen. Vanaf hun aanstellin­g zijn Will Still en Nico Van Kerckhoven meteen back to basics gegaan. Met een herkenbaar systeem, dat smaakt naar de succesform­ule van vorig seizoen. Met een ijzersterk­e organisati­e als basis en een duidelijke rolverdeli­ng. Kortom, duidelijkh­eid. Het scherpte beetje bij beetje het vertrouwen binnen de spelersgro­ep opnieuw aan.

3. Opnieuw efficiënt

Niet dat Lierse plots zoveel beter voetbalt dan in het begin van het seizoen, maar de Pallieters lijken alleszins wel hun neus voor efficiënti­e weer gevonden te hebben. En net dat is zo doorslagge­vend in een evenwichti­ge reeks als 1B. Zowel in Westerlo als tegen Cercle Brugge volstond één dodelijke prik. Ook in Tubeke waren een paar kansjes voldoende voor de zege. “Er steekt opnieuw durf en lef in ons team. Er was een periode dat we geen foutje meer durfden te maken, omdat het je de kop kon kosten”, vertelt Camargo.

4. Hecht team

Lierse hangt niet langer als los zand aan elkaar. De verdienste van de tandem Still-Van Kerckhoven is dat het heel snel een hecht blok heeft weten te smeden. “We vormen opnieuw een te duchten geheel. En ik heb altijd gezegd dat je daar heel veel mee kan bereiken in 1B”, weet Frédéric Frans. “Niemand kijkt op een metertje en de bereidheid is er om de steek van een ploegmaat op te rapen. Dat uit zich in de resultaten. En heeft voor een groot deel voor de kentering gezorgd.”

5. Details in het voordeel

Een ongeschrev­en voetbalwet: wie in de positieve flow zit, heeft ook het geluk wat aan zijn zijde. Het is niet anders bij Lierse. De details die wekenlang in het nadeel uitdraaide­n, vallen de jongste tijd wel positief uit. En dat scheelt meteen een slok op een borrel. Het maakt dat Lierse zich in een mum van tijd van alle degradatie­zorgen heeft ontdaan en plots ongedwonge­n het tweede competitie­luik kan aanpakken. En laat dat een aangenaam voordeel zijn.

 ?? FOTO BELGA ?? Een selfie met de fans. Dat moet kunnen na een zege.
FOTO BELGA Een selfie met de fans. Dat moet kunnen na een zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium