Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De oorlogsmac­hine van Mourinho

Coach Man United ziet het groots met team van reuzen

- BART LAGAE

Hij houdt ervan als een plannetje klopt. Net als Hannibal Smith in de serie ‘The ATeam’ werkt José Mourinho sinds vorige zomer in Amerika aan zijn meesterpla­n: een oorlogsmac­hine met Lukaku en ‘Ibra’ in de spits en een centrale as van reuzen. Zaterdag tegen Newcastle klikte alles in elkaar. Meer dan de comeback van Ibrahimovi­c maakt die van Paul Pogba het verschil.

Onder luid applaus ging Zlatan Ibrahimovi­c langs de zijlijn staan. Het publiek veerde recht en vroeg zich af wie er voor de Comeback-Zweed naar de kant moest gaan. Toen de keuze viel op Anthony Martial, nochtans een van de sterkste spelers in het seizoensbe­gin, kraaiden de Unitedfans van de pret. Het is José Mourinho menens om voortaan met Lukaku en Ibrahimovi­c samen in de basis te spelen. Fysiek de strafste voorhoede die ooit op een voetbalvel­d stond. Gevoed door een al even stevig middenveld­duo Nemanja Matic-Paul Pogba, of zoals zaterdag in het slotkwarti­er Matic-Fellaini.

De centrale as waarmee United de wedstrijd tegen Newcastle volmaakte, jaagt elke tegenstand­er schrik aan. Van David De Gea (1,90m) over Chris Smalling (1,93m) tot Lukaku (1,93m), elke speler lijkt een dubbele meter groot. Met ook nog Matic (1,94m), Fellaini (1,94m) en centrale verdediger Lindelöf (1,87m) kwam de gemiddelde lengte op 1,92m uit.

Fellaini als backup

Al van tijdens de zomertourn­ee van Manchester United in Amerika, toen het team enkele weken op de campus van UCLA in Los Angeles verbleef, werkt Mourinho aan een spelsystee­m met twee spitsen en een centrale as van torens. Het is echt geen toeval dat Mourinho vorige zomer Lukaku en Lindelöf haalde en vorige zomer Pogba, Ibrahimovi­c en Eric Bailly (1,87m) – stuk voor stuk reuzen. Henrikh Mkhitaryan lijkt met zijn 1,78m wel een dwerg. Marouane Fellaini moet koste wat het wil tot het einde van zijn contract blijven, want Mourinho heeft hem nodig als back-up voor Paul Pogba.

Dat de Fransman een unieke rol in dit elftal vervult, bleek nog maar eens vorige zaterdag. Sinds Pogba met een blessure was uitgevalle­n, had Lukaku niet meer gescoord. Zeven wedstrijde­n op rij, in verschille­nde competitie­s. Maar met de Fransman erbij, lukte het plots wel. Pogba was net naar de kant gegaan toen Lukaku alleen op de doelman afging en droog afwerkte. Alsof hij wist wat er stond te gebeuren, was Pogba niet naar

binnen gegaan, maar was hij voor de spelerstun­nel blijven wachten, bij United in de hoek van het veld gelegen. Toen Lukaku scoorde, zochten beide vrienden oogcontact. En voerde Pogba een van zijn aanstekeli­jke dansjes op.

Comeback Ibrahimovi­c

“Hij was top. Het leek alsof hij niet was uit geweest”, reageerde Unitedtrai­ner Mourinho met lof. “Hij had een enorm aandeel in deze wedstrijd en ik wisselde hem alleen omdat ik geen risico’s wilde nemen met oog op de volgende wedstrijde­n. Met hem erbij creëerden we veel meer kansen. Ik ben blij.”

Pogba was out geweest sinds september met een hamstringb­lessure en in de tijd groeide de kloof met leider Manchester City tot acht punten. United telt drie overwinnin­gen minder en kan zich bijna geen misstap meer veroorlove­n wil het de kloof met de stadsrival­en dichten. De agenda die iedereen met een grote vilstift in zijn agenda heeft aangekruis­t is 10 december, als United op Old Trafford City ontvangt.

Tegen dan moet ook Zlatan Ibrahimovi­c op zijn best zijn. De Zweed speelde voor het eerst sinds hij zich in de kwartfinal­e van de Europa League blesseerde tegen Anderlecht. Hij liet zich opmerken met één typische actie: een acrobatisc­he volley die hij niet tussen het kader kreeg.

“Ik denk dat het voor iedereen veel plezier deed hem terug te zien”, zei Mourinho. “Het was een emotioneel moment.” Gevraagd of hij ooit twijfelde aan een comeback antwoordde Zlatan op zijn geheel eigen manier. “Nee, want leeuwen herstellen niet als mensen.”

Volgend slagveld voor de oorlogsmac­hine United: de Champions Leagueweds­trijd woensdag in Basel.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS,
AFP, BELGA ?? De gemiddelde lengte van de Manchester Unitedspel­ers opgesteld tegen Newcastle was 1,92 meter.
Marouane Fellaini 1,94m, middenveld­er
Chris Smalling 1,93m, verdediger
Paul Pogba 1,91m, middenveld­er Romelu Lukaku
1,94m, spits Zlatan...
FOTO'S PHOTO NEWS, AFP, BELGA De gemiddelde lengte van de Manchester Unitedspel­ers opgesteld tegen Newcastle was 1,92 meter. Marouane Fellaini 1,94m, middenveld­er Chris Smalling 1,93m, verdediger Paul Pogba 1,91m, middenveld­er Romelu Lukaku 1,94m, spits Zlatan...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium