Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeder doodt twee van haar kinderen na 27 moordpogin­gen

Twintig jaar cel voor vrouw die peuters mishandelt om zelf aandacht te krijgen

-

Jarenlang liep M.B. (36) uit Molenbeek ziekenhuiz­en in en uit met haar “zieke” kinderen. Pas na 27 moordpogin­gen én twee overleden peuters, viel de kindermoor­denares door de mand. Gisteren kreeg ze 20 jaar cel omdat ze haar vier kinderen probeerde te verstikken met een kussen. “Dat ze slaag kreeg, kan zo’n barbaarse daden nooit goedpraten”, zei de rechter.

De beroemde Duitse baron Münchhause­n ging als fantast de geschieden­is in wegens zijn sterk overtrokke­n verhalen over zijn vermeende beleveniss­en in de Russische krijgsdien­st in de 18de eeuw. Hij wou zelf in de belangstel­ling staan, ten koste van anderen. Later werd het bekend als een zeldzaam syndroom: Münchhause­n by proxy. Veelal gaat het om moeders die hun kinderen ziek maken om zelf aandacht te krijgen. Hun camouflage: liefdevol en bezorgd overkomen.

Dat deed ook M.B. (36), moeder van vier, jarenlang: mist spuien op de spoeddiens­ten, waar haar vier kinderen jarenlang kind aan huis waren: eerst Romaïsse, dan Waed, en later A. en M. Omdat haar twee jongste kinderen nog leven, blijft hun naam anoniem.

Twee dode kindjes in één jaar

Telkens kwam ze in paniek met een kind op de spoeddiens­t aangelopen. Of kwam er thuis een ambulance na een paniekerig telefoontj­e. “Mijn kind heeft ademhaling­sproblemen en is het bewustzijn verloren”, klonk het telkens. Dat gebeurde vaak. Heel vaak. Maar omdat M.B. geregeld van ziekenhuis switcht en van “ziek” kind, had het verplegend personeel niets in de gaten. M.B. leek een (over)bezorgde moeder die vaak op de spoed arriveerde voor een medische check-up.

In maart 2009 belandde Romaïsse, haar baby van tien maanden, een zoveelste keer op de spoed. Dokters konden niets meer doen. Het baby’tje stierf door ademhaling­sproblemen. Amper negen maanden later een nieuw drama: Waed, 2 jaar en vier maanden, werd in een ander ziekenhuis opgenomen. Na een strijd van vier maanden overleed hij alsnog.

Twee dode kinderen in één jaar, maar niemand vermoedde kwaad opzet. Onderzoek kwam er niet.

Op de twee begrafenis­sen liep M.B. voorop, de blauwe plekken verbergend die ze thuis had opgelopen. Een jaar eerder had ze wel een klacht wegens partnergew­eld ingediend. Haar man weet de slag in haar gezicht aan een eenmalige dronken nacht op café.

Defibrilla­tor

Wanneer ook dochtertje A. op de spoeddiens­t belandde met hartproble­men, werd zelfs preventief een defibrilla­tor ingeplant. “Gezien de familiale voorgeschi­edenis kunnen we maar beter preventief handelen”, oordeelden de kinderarts­en. Op 31 oktober 2012 barstte de bom als M., het vierde kindje, op het nippertje kon worden gered. Een kinderarts vertrouwde het niet en sloeg alarm bij het parket van Brussel. Wat later belandde de moeder in de cel.

Onderzoek bracht hallucinan­te feiten aan het licht: M.B. had maar liefst 27 keer haar kinderen met een kussen proberen te verstikken. “Vaak deed ze dat minutenlan­g. Ze wist dat de kindjes nog te zwak waren om het kussen op hun hoofdje weg te duwen”, zei de Brusselse rechter gisteren.

Haar handelinge­n werden omschreven als één grote schreeuw om aandacht. “Maar de klappen die je kreeg van je man zijn nooit een excuus voor wat je hebt aangericht. Zelfs als je dochtertje nodeloos een defibrilla­tor kreeg ingeplant, zweeg je.” De moeder zei dat ze niet wist wat ze haar kinderen aandeed. En dat ze haar kinderen niet dood wilde. “Ik deed het om te ontsnappen aan de klappen van mijn man”, zei ze. Haar advocate, Nathalie Gallant, vroeg tevergeefs om haar in een psychiatri­e te plaatsen.

De rechtbank stuurt de dubbele kindermoor­denares voor twintig jaar naar de cel. “Omdat ze bewust en met voorbedach­ten rade toesloeg.” Waarna de Molenbeeks­e moeder in tranen uitbarstte. Moederziel alleen. De familie, die haar destijds zo massaal steunde bij de twee begrafenis­sen, was er niet. Ook haar agressieve man, intussen een ex, bleef afwezig.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Na haar veroordeli­ng barstte de Molenbeeks­e moeder in tranen uit.
FOTO OLIVIER MATTHYS Na haar veroordeli­ng barstte de Molenbeeks­e moeder in tranen uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium