Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse burgemeest­er bevestigt Brusselse waarschuwi­ng voor Koerdische manifestat­ie, maar...

“Geen toestemmin­g gegeven om door wijk met veel Turken te rijden”

-

De Antwerpse politie was gewaarschu­wd door de collega’s in Brussel over mogelijke problemen met de campagnebu­s van de Koerdische PKKleider Öcalan. Toch vond de Antwerpse politie dit geen reden om de manifestat­ie te verbieden.

In de Brederodes­traat in Antwerpen ontstonden op vrijdag 27 oktober rellen. De oorzaak was een campagnebu­s van de Koerdische beweging PKK, die verloren zou zijn gereden in de buurt met veel Turkse Antwerpena­ars.

Na de kritiek op de Brusselse politie over de aanpak van de rellen, wees de Brusselse burgemeest­er Close (PS) naar zijn collega Bart De Wever (N-VA) en de aanpak van de rellen in de Brederodes­traat. Die hadden volgens Close vermeden kunnen worden als Antwerpen had geluisterd naar zijn waarschuwi­ng. Brussel had de manifestat­ie verboden.

De Wever bevestigt het telefoontj­e aan de Antwerpse politie, maar was zelf niet op de hoogte. “Dat had ook niet veel verschil gemaakt. Wij hebben de gewoonte om vrijheid van meningsuit­ing zo veel mogelijk toe te staan mits goede afspraken. Slechts uitzonderl­ijk wordt het geweigerd als we de openbare orde niet kunnen waarborgen. Dat was in de periode van terreurniv­eau 4. Dat de bus nu in de wijk van de Brederodes­traat is terechtgek­omen, was niet gepland. Er was niet toegezegd om met een propaganda­bus door een wijk met veel Turkse Antwerpena­ren te rijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium