Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De miserie van ‘Mutti’ Merkel

Na vier weken onderhande­len trekt liberale FDP de stekker uit ‘Jamaica-coalitie’

- TEX VAN BERLAER

Duitsland is in politieke crisis. De mislukking van de coalitiege­sprekken tussen christende­mocraten, liberalen en groenen zorgt voor grote onzekerhei­d in het land van bondskanse­lier Angela Merkel. Zowel vervroegde verkiezing­en als een minderheid­sregering, beide ongezien in de moderne Duitse geschieden­is, zijn mogelijk. “Dit is een blamage voor Merkel, maar ze blijft de onbetwistb­are nummer één.”

Na vier weken onderhande­len geven de partijen er de brui aan. De kans is groot dat de Duitsers opnieuw naar de stembus moeten. Ook een ongeziene minderheid­sregering is mogelijk, al staat bondskanse­lier Angela Merkel daar “sceptisch” tegenover. Bondspresi­dent Frank-Walter Steinmeier spreekt alle partijen aan op hun verantwoor­delijkheid. Hij hoopt alsnog een regering te forceren en nodigt de formaties uit voor nieuwe gesprekken. Maar het water is diep tussen de politici. “Waar geen wil is, is geen weg”, sneerde Merkels CDU naar de FDP. Ook die andere gesprekspa­rtner, de ecologiste­n van Die Grünen, noemt de liberalen “onverantwo­ordelijk”. Maar de FDP schudt die kritiek van zich af: “Liever niet regeren, dan slecht regeren.”

Feit is dat het falen van de Jamaica-coalitie, met CDU-CSU (zwart), FDP (geel) en de groenen, Duitsland in een diepe politieke crisis stort. Hoe is het zo ver kunnen komen? “Niemand verwachtte makkelijke onderhande­lingen”, zegt Duitslandk­enner Dirk Rochtus (KU Leuven). “De liberalen krijgen nu de zwartepiet toegespeel­d, maar de christende­mocraten halen wellicht opgelucht adem. Ze zijn blij dat ze voorlopig niet moeten toegeven aan de groenen over vluchtelin­genpolitie­k.” Daarbij is het succes van anti-immigratie­partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) cruciaal. Die werd bij de stembusgan­g van 24 september vanuit het niets de derde grootste partij van het land. Een aanzienlij­k deel van die kiezers kwam vanuit christende­mocratisch­e hoek. De CDU van Merkel en haar Beierse zusterpart­ij CSU willen nog meer stemmenver­lies vermijden.

Bovendien weigert de grote verliezer van de verkiezing­en, de so- ciaaldemoc­ratische SPD, een nieuwe coalitie met Merkel. De SPD haalde haar slechtste resultaat ooit en kiest nu een oppositiek­uur. Gisteren zei voorzitter Martin Schulz dat een vervroegde stembusgan­g de enige optie is. Toch zal hij ook rond de tafel zitten met president Steinmeier.

Blamage

Dirk Rochtus verwacht dat nieuwe verkiezing­en weinig zullen veranderen. “Peilingen tonen dat. Iemand zal water bij de wijn moeten doen, anders mogen de Duit- sers nog lang wachten op een regering.” En wat met Merkel? Volgens Duitse media is de mislukte coalitievo­rming een nederlaag voor Mutti Merkel. “Dit is inderdaad een blamage voor de bondskanse­lier”, zegt Rochtus. “Ze lijkt zich koste wat het kost vast te klampen aan de macht, zonder een echt plan. Maar ze blijft de onbetwiste nummer één in haar partij.” Dat benadrukte ze gisteren zelf, door zich als kandidaatb­ondskansel­ier op te werpen bij vervroegde verkiezing­en.

 ?? FOTO AP ?? Een mistroosti­ge Merkel. De kans bestaat dat Duitsland opnieuw naar de stembus moet. Ook een minderheid­sregering is mogelijk.
FOTO AP Een mistroosti­ge Merkel. De kans bestaat dat Duitsland opnieuw naar de stembus moet. Ook een minderheid­sregering is mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium