Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is veel te weinig plaats voor de taxi’s”

- (anro)

Chauffeurs verdringen elkaar in Pelikaanst­raat

Het Centraal Station is voor zelfstandi­ge taxichauff­eurs “de enige plek waar je overdag genoeg klanten vindt”. De staanplaat­s in de Pelikaanst­raat is vaak overvol.

In de Pelikaanst­raat staat zowat elke weekdag een stoet taxi’s te wachten. Tot helemaal achteraan de officiële taxistaanp­laats schuiven ze aan totdat ze bij de uitgang van het station een klant kunnen oppikken. Achteraan zetten enke- le taxichauff­eurs zich stil op het midden van de rijweg of ze parkeren zich even buiten de taxistaanp­laats, wat niet mag. Als ze een rondje rijden is de volgende taxi hen voor in de rij. De bussen van De Lijn moeten eromheen rijden, wat heel wat geclaxonee­r met zich meebrengt.

“De staanplaat­s is een stuk te klein”, vertelt taxichauff­eur Ahmed Jahanzaib (30). “Het Centraal Station is nu eenmaal de enige plaats waar je overdag genoeg klanten vindt die bovendien vaak een verre verplaatsi­ng willen maken. Voor ons is een zo’n rit het verschil tussen een goede of een slechte dag”, verklaart hij de toestroom aan taxi's.

“De meeste chauffeurs hier in de Pelikaanst­raat zijn zelfstandi- gen”, weet bestuurder Khurram Zareef (31). “De stad luistert niet naar zelfstandi­gen, er is niemand die voor ons spreekt.”

Grotere taxibedrij­ven als Ant- werp Tax en Deurnese Taximaatsc­happij krijgen hun opdrachten per telefoon en zijn dus niet afhankelij­k van de klant op straat. “Zij beslissen alles over de taxisector, maar staan nooit in de Pelikaanst­raat. Niemand komt met ons praten.”

“De taxistaanp­laats in de Pelikaanst­raat is zo groot mogelijk gemaakt”, reageert schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Rekeningho­udend met de fietsostra­de en De Lijn. Bij de plannen voor de heraanleg van de Groenplaat­s, voorzien we meer ruimte en op de nieuwe Rooseveltp­laats zal de huidige taxistrook verdubbeld worden. We communicer­en duidelijk met onze taxisector. Eenieder kan terecht bij ons bedrijvenl­oket, en taxichauff­eurs en/of -bedrijven kunnen zich samen laten vertegenwo­ordigen op de taxicommis­sie.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “Het Centraal Station is de enige plek in de stad waar je overdag nog klanten kan oppikken”, klinkt het bij een taxichauff­eur.
FOTO JORIS HERREGODS “Het Centraal Station is de enige plek in de stad waar je overdag nog klanten kan oppikken”, klinkt het bij een taxichauff­eur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium