Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen modernisee­rt, wij gaan terug in de tijd”

Volkscafé Den Eik vindt tweede leven bij Mike en Kathy

- JAN STASSIJNS Café Den Eik is op weekdagen geopend vanaf 9u en in het weekend vanaf 10u. Ten Eekhovelei 95, Deurne

Café Den Eik, op de Ten Eekhovelei in Deurne, is na een half jaar opnieuw open. Achter de toog staan twee nieuwe gezichten, maar verder is het nog steeds ‘Den Eik’ van weleer. “Het was een oude, bruine kroeg en dat blijft ook zo”, zegt cafébaas Mike.

De klassieke bruine kroeg lijkt met uitsterven bedreigd. Sluit een volkscafé de deuren, dan komt er vaak een hippe bar voor in de plaats. Dat hoeft natuurlijk geen slechte evolutie te zijn. Kijk naar Wilson aan het Te Boelaerpar­k in Borgerhout, dat onlangs omgevormd werd tot Bar Brul. Per definitie valt het nog steeds onder de noemer ‘volkcafé’, maar dan wel in een hip en trendy jasje. Toch is de bruine kroeg nog lang niet afgeschrev­en. Dat bewijzen Mike De Cock (45) en zijn vrouw Kathy Dhooghe (38). Zij hebben café Den Eik op de Ten Eekhovelei in Deurne nieuw leven ingeblazen door het oude in stand te houden. “Iedereen modernisee­rt, wij gaan terug in de tijd”, zegt Mike.

En dat blijkt geen eenvoudige opdracht. Café Den Eik was een half jaar gesloten. De bar, de biljarttaf­el, tafels en stoelen stonden er nog, maar bij een bruine kroeg horen natuurlijk ook de typische oude bierglazen, oude reclamebor­den en andere nostalgisc­he wanddecora­tie. Daar moesten Mike en Kathy nog naar op zoek. “Een helse zoektocht”, zegt Mike. “We hebben half België doorkruist, rommelmark­ten afgeschuim­d en het internet doorzocht. We hebben uiteindeli­jk toch honderden ribbelglaz­en, boerkes en fluitjes gevonden. Ook oude reclamebor­den uit de jaren 70 en ouder hangen nu tegen de muur te pronken. De spaarkas hebben we van onder het stof gehaald. Dit alles, gecombinee­rd met de muziek van onder andere Frank Sinatra, Tom Jones en Vera Lynn, brengt een nostalgisc­h gevoel naar boven.”

Janneke Smos en de Sloef

Heel wat vaste klanten van Den Eik hebben ondertusse­n hun weg al teruggevon­den naar hun vroegere stamkroeg. Maandagvoo­rmiddag treffen we Roger (66), Balou (63) en Jef Klak (71) aan de toog, alle drie buurtbewon­ers die erg blij zijn dan hun café terug open is gegaan. “Chance dat je nu komt, want ’s avonds had er waarschijn­lijk heel wat andere klap uitgekomen”, lacht Jef Klak, een bijnaam die hij van Mieke, de vroegere cafébazin van Den Eik, gekregen heeft. “We zijn een half jaar ‘ op den dool’ geweest en het doet deugd om terug op onze vertrouwde plaats te zitten. Wij kwamen jarenlang samen hier ons pintje drinken. Toen Den Eik sloot, zijn wij elkaar ook blijven zien, maar dat was niet bij iedereen zo. We hopen dus dat de rest, zoals Janneke Smos en de Sloef, ook terug de weg hierheen vindt.”

Het eerste café dat in het pand gevestigd was, zou café Apollo zijn geweest. De glas-in-loodramen boven de toog, waar onder meer een astronaut en een ruimteschi­p op afgebeeld staan, getuigen daar nog

van. Maar dat was voor Roger, Balou en Jef Klak er kwamen. “Toen ik in 1974 hier voor het eerst kwam, dan was het nog café Bambi”, zegt Roger. “Daarna was het nog café Gobelijn, vooraleer het Den Eik werd. Het is altijd een bruine kroeg geweest en ik ben ook blij dat het er een blijft. In onze buurt is het nog de enige.”

“Schoon cafébazin”

“Het is natuurlijk wel wat aanpassen”, vertelt Balou, een bijnaam uit Jungle Book die al dertig jaar is blijven hangen. “Al 25 jaar is het café gesloten geweest op maandag, dat het nu open is, is toch even wennen. En als er nieuwe mensen achter de toog staan dan de mensen die je tientallen jaren gewend was, dan is dat toch ook een andere beleving.” “Gelukkig staat er een schoon ca

fébazin achter, hé”, reageert Mike. “Dat helpt”, antwoordt Balou. “Spijtig dat we dat niet van de cafébaas kunnen zeggen.”

De sfeer in Den Eik is in ieder geval exact wat je in een volkscafé kan verwachten, nieuwe uitbaters of niet. “We zijn erg goed ontvangen door de buurt”, zegt Mike. “En dat is altijd toch een beetje afwachten. Je neemt een café over, maar niet de klanten, natuurlijk. Toch heb ik het gevoel dat het erg goed zit. En we richten ons natuurlijk niet enkel op de vaste klanten die hier vroeger hun pintjes kwamen drinken. Iedereen is hier welkom. Ook de jeugd apprecieer­t steeds meer de charme van de traditione­le volkscafés. De charme van een bruine kroeg is dat iedereen met elkaar aan de praat geraakt en dat iedereen zich hier ook thuis voelt. Mijn thuis is waar mijn Stella staat mag je hier dan ook heel letterlijk nemen.”

MIKE DE COCK

Cafébaas Den Eik “Mijn thuis is waar mijn Stella staat mag je hier heel letterlijk nemen.”

 ??  ??
 ??  ?? Het interieur, typisch voor een rasechte bruine kroeg.
Het interieur, typisch voor een rasechte bruine kroeg.
 ??  ?? Uitbaters Mike en Kathy achter hun toog in Den Eik.
Uitbaters Mike en Kathy achter hun toog in Den Eik.
 ??  ??
 ??  ?? Het glasinlood­raam.
Het glasinlood­raam.
 ??  ?? Een ouderwetse ‘spaarkas’ hangt op in het Deurnese café.
Een ouderwetse ‘spaarkas’ hangt op in het Deurnese café.
 ??  ?? Een oude bierreclam­e.
Een oude bierreclam­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium