Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik verkocht 250 snoepzakje­s om de reis te kunnen betalen”

16-jarige Kiara verdedigt Belgische eer op WK rope skipping in China

- JAN BRYS

De 16jarige Kiara Maes uit Merksem vertrekt maandag naar China om er deel te nemen aan het Wereldkamp­ioenschap rope skipping. Ze verkocht in haar school snoepzakje­s om de reis te bekostigen.

Kiara zit in het vijfde jaar economie-wiskunde in het Koninklijk Atheneum Merksem. Ze begon op 6-jarige leeftijd met deze niet alledaagse sport. “Mijn achterbuur­meisje deed aan rope skipping en tijdens een vriendjesd­ag ben ik eens mee geweest. Ik had de smaak meteen te pakken. Een jaar later deed ik al mee aan competitie­wedstrijde­n. Mijn nicht Jenthe is ook goed in deze sport. Intussen zit ik al aan vier trainingen per week. Ik train bij Hipe Skip in Merksem”, vertelt Kiara ons.

De Merksemse vertrekt samen met nog twee Oostendse meisjes naar China. Ze verwacht keiharde concurrent­ie van de Chinese deelneemst­ers. “Ik heb er totaal geen idee van wat me daar te wachten staat. Wel heb ik al vernomen dat wij met zeer weinig Europese meisjes aanwezig zullen zijn in China. Ik neem deel aan de individuel­e oefeningen. Je moet dan zelf een oefening uitwerken. Dat gaat dan met moeilijkhe­idsgraden. Een andere quotering, de snelheid waarbij je zo veel mogelijk sprongen moet maken, komt in China niet aan bod. Het zal een bijzonder spannende week worden. Ik ben vroeger al eens geselectee­rd om deel te nemen in Hongkong. Maar één van de meisjes waarmee ik een team vormde, heeft toen moeten afhaken. Dat had als gevolg dat we allemaal thuisbleve­n. Op dit ogenblik heb ik nog geen last van de zenuwen. Maar misschien komen die nog wel opzetten, natuurlijk.”

De reis en de outfit voor de wedstrijde­n moet de Merksemse zelf betalen. “Dat kost uiteraard zeer veel geld. Gelukkig wordt mijn verblijf en mijn eten en drinken door de organisati­e betaald. Maar van hieruit is er totaal geen sponsoring. Daarom heb ik op school snoepzakje­s verkocht. Dat heeft flink wat opgebracht, gelukkig maar. De leerlingen van mijn school waren heel solidair. Mijn klasgenote­n vinden het ook spannend. Mijn ouders hadden natuurlijk graag meegegaan, maar zij moeten allebei werken en kunnen niet zomaar vrij nemen”, vervolgt Kiara.

Rope skipping is een bijzonder intensieve sport. Het gaat er fel aan toe. De sport vergt heel wat doorzettin­gsvermogen, coördinati­e en ritmisch gevoel. “Ik heb vroeger ook gedanst, daar heb je ook dat ritmisch gevoel en die coordinati­e voor nodig. Ik moet voor het rope skippen heel wat laten. Maar ik heb door mijn sport wel efficiënte­r leren werken. Ik heb geleerd geen schoolwerk uit te stellen. Ik moet veel van mijn huiswerk tijdens de weekends maken. Soms valt dat wel eens zwaar, zeker als het mooi weer is. Na mijn middelbaar zou ik graag voor leerkracht studeren. Wiskunde of economie, daar ben ik nog niet uit”, zegt Kiara nog.

Eddy Marchand, directeur van het KA Merksem, wilde Kiara niets in de weg leggen. “Wij vinden het als school zeer knap wat Kiara allemaal presteert. We gaan haar ook vrijstelle­n van de eerste examens. Ze zal wellicht nog een jetlag te verwerken hebben”, zegt Marchand steunend.

Richard Cendali

Rope skipping werd in 1993 in ons land geïntroduc­eerd door de Amerikaan Richard Cendali. Hij was als American footballsp­eler geblesseer­d geraakt. Op advies van zijn dokter was hij begonnen met touwtjespr­ingen om zijn conditie te onderhoude­n. De man raakte volledig in de ban van het rope skippen, zo erg zelfs dat hij er de wereld rondtrok om de sport te promoten. Het is volgens hem de meest efficiënte manier om als sporter in conditie te blijven bij een blessure. In ons land wordt deze sport relatief veel beoefend.

KIARA MAES

Rope skipper “Op dit ogenblik heb ik nog geen last van de zenuwen. Maar misschien komen die natuurlijk nog wel opzetten.”

 ??  ?? FOTO JAN BRYS Kiara Maes (16) traint bij Hipe Skip in Merksem. “Geen idee wat me te wachten staat in China, maar ik weet wel dat het een bijzonder spannende week zal worden”, zegt ze.
FOTO JAN BRYS Kiara Maes (16) traint bij Hipe Skip in Merksem. “Geen idee wat me te wachten staat in China, maar ik weet wel dat het een bijzonder spannende week zal worden”, zegt ze.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium