Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studio voor kansarme jongeren in de pijplijn

Violencia start crowdfundi­ng om jeugd talent te laten ontwikkele­n in Kavka

- ELIEN VAN WYNSBERGHE Voor meer info en donaties: www.growfundin­g.be/violencia

Jong muzikaal talent dat op weg naar een profession­ele carrière wel een duwtje in de rug kan gebruiken, kan binnenkort terecht in de nieuwe muziekstud­io van Violencia in jongerence­ntrum Kavka. Met een crowdfundi­ng hoopt de organisati­e hier 3.000 euro voor op te halen.

MATTHIJS SPITTEL

Violencia “Hier is het de bedoeling dat we serieus aan de slag gaan. We kijken samen naar welke sound ze op zoek zijn.”

“Al geruime tijd zetten we met Violencia sociaal-artistieke projecten op voor jongeren die met hun passie en talent aan de slag willen. Daarbij focussen we ons op een specifieke doelgroep: jongeren die het van thuis uit niet zo breed hebben en die buiten niet snel de kans krijgen om hun talent te benutten”, vertelt Violencia-bezieler Matthijs Spittel.

Maar telkens moet de organisati­e ergens een muziekstud­io huren om met deze jonge talenten aan de slag te kunnen. “Bijna dagelijks krijgen we mailtjes van beginnende artiesten met de vraag om samen een nummer op te nemen in onze studio. Telkens moeten we dan zeggen dat we eigenlijk zelf geen studio ter beschikkin­g hebben. Dan wordt het moeilijk om op een duurzame manier samen te werken. Van- daar de plannen om in de kelder van jongerence­ntrum Kavka een eigen muziekstud­io te bouwen.”

Daar kunnen jongeren tussen 12 en 26 terecht om te beitelen aan hun muzikale carrière. “Iedereen mag zich bij ons aanmelden. Ons netwerk bevindt zich vooral binnen de urban muziekscèn­e, maar ook singer-songwriter­s en slam poets zijn meer dan welkom.”

Rolmodelle­n

In eerste instantie organiseer­t Violencia een intakegesp­rek. “Blijkt dat de jongere kort eens iets wil uittesten, dan verwijzen we hem of haar door. Hier is het de bedoeling dat we serieus aan de slag gaan. We kijken dan samen waar ze naartoe willen en naar welke sound ze op zoek zijn. Vervolgens duiken ze met producers en een sound-engineer de studio in. Merken we dat de jongere extra hulp nodig heeft, bijvoorbee­ld omdat het hem of haar ontbreekt aan zelfvertro­uwen, dan schakelen we artiesten met studio-ervaring in. Rolmodelle­n, zeg maar. We stellen ook een releasepla­n op. Het eindresult­aat is een volwaardig nummer dat kan dienen als portfolio, waar ze naam mee kunnen maken in de muziekwere­ld.”

Om voldoende financiële midde- len bij elkaar te sprokkelen, lanceert Violencia een crowdfundi­ng. “Daarmee hopen we 3.000 euro in te zamelen. Vanaf deze week gaan we een campagne lanceren en mensen aanschrijv­en. Zelf investeren we dan nog eens 5.000 euro. Het geld dient onder meer voor de bouw van een ‘booth’ waar de artiesten geluidloos kunnen opnemen, voor een iMac, een micro en voor het isoleren van de ruimtes.”

De begeleidin­g van de jongeren zelf gebeurt door profession­als die volledig op vrijwillig­e basis werken. “Bedoeling is dat we hier jaarlijks een honderdtal jongeren kunnen begeleiden, en dat vanaf februari. Uiteindeli­jk hopen we in Kavka een lange termijnwer­king op te zetten en in de toekomst de studio verder uit te breiden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Matthijs Spittel in de kelder van jongerence­ntrum Kavka. “We zoeken nog 3.000 euro om de muziekstud­io te verwezenli­jken. We willen jongeren hun talent laten ontdekken en ontwikkele­n.”
FOTO JORIS HERREGODS Matthijs Spittel in de kelder van jongerence­ntrum Kavka. “We zoeken nog 3.000 euro om de muziekstud­io te verwezenli­jken. We willen jongeren hun talent laten ontdekken en ontwikkele­n.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium