Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eigen zaak hip bij 50-plussers

- KRISTOF SIMOENS

In vijf jaar tijd is het aantal 50plussers dat een eigen zaak start met een derde gestegen. Bij hen zijn ook steeds meer vrouwen, zo becijferde Sociaal Verzekerin­gsfonds Acerta.

Vandaag is 11,9% van alle starters ouder dan 50 jaar. Dat is een derde meer dan in 2012, zo blijkt uit de eigen cijfers van Acerta over 280.000 starters. “Dat is het hoogste percentage van de laatste zes jaar”, zegt Els Schellens, operatione­el directeur bij het sociaal verzekerin­gsfonds. “En dat is eerder aan de vrouwen dan aan de mannen te danken. Die laatsten mogen met net geen 60% van alle late starters dan nog altijd in de meerderhei­d zijn, de vrouwen zijn duidelijk aan een inhaalbewe­ging bezig. Zij overschrij­den dit jaar voor het eerst de grens van de 40% starters-op-leeftijd.”

En nee, het gaat niet om mensen die in de herfst van hun loopbaan er nog iets bijdoen in bijberoep: 57% kiest voor het statuut van hoofdberoe­p. “Het is op de leeftijd van 50 jaar dat de ondernemer­sklok het hardste tikt. Dan is het nu of nooit en kiezen velen die tot dan twijfelden er toch voor om alsnog de sprong te wagen.”

Carine Van Houtte (59) begon in maart vorig jaar haar eigen chocoladew­inkeltje. “Vandaar ook de naam: Mon Dada Chocolat. In mijn boudoir, zoals ik mijn winkeltje noem, verkoop ik niet alleen chocolade en pralines maar ook juwelen, streekprod­ucten, pluchen beren en andere hebbedinge­tjes om te koesteren of cadeau te geven.”

Verkopen zit de Oudenaards­e blijkbaar in het bloed: “Wat wil je? Ik heb vijftien jaar een voedingswi­nkel gerund, die ik om privéreden­en heb moeten stoppen. Daarna ben ik in loondienst gaan verkopen, eerst voor voedingsre­us Masterfood­s ( het huidi

ge Mars, red.) en na het collectief ontslag daar nog zeven jaar bij een andere multinatio­nal, Mondelez.” Maar ook daar gooide een reorganisa­tie roet in het eten. “Al gauw bleek dat ik amper kans maakte om op mijn leeftijd een nieuwe baan te vinden, en dus was de tijd rijp om mijn jarenlang gekoesterd­e droom te realiseren. Ik had een spaarpotje opgebouwd en aangezien een spaarboekj­e toch niets opbrengt, was de stap vlug gezet. Dit voelt supergoed aan. Ik denk niet dat ik snel met pensioen zal gaan.”

 ??  ?? Carine Van Houtte in haar eigen chocoladew­inkeltje.
FOTO PETER MALAISE
Carine Van Houtte in haar eigen chocoladew­inkeltje. FOTO PETER MALAISE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium