Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nick Hanauer

De miljardair die juist méér belastinge­n wil betalen

- INE ROOX

Voor de tweede keer in korte tijd spreekt een Amerikaans­e miljardair zich openlijk uit tegen het beleid van Donald Trump. Nick Hanauer is een rijke durfkapita­list uit Seattle die klinkt als Bernie Sanders: “Rijken minder belasten is helemaal niet goed voor de economie.”

Donald Trump voerde campagne ‘ voor de kleine man’, en benoemde daarna een kabinet van miljonairs. Zijn critici zeggen dat zijn geplande verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng, van 35 tot 20 procent, vooral de superrijke­n op hun wenken bedient.

Vorige donderdag ging het Huis van Afgevaardi­gden akkoord met een rist ingrijpend­e belastingh­ervorminge­n (die de overheidss­chuld de komende tien jaar met 1,4 biljoen dollar zouden doen stijgen). Behalve de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng houdt die ook een verlaging van de tarieven voor de personenbe­lasting in. Op Twitter reageerde Trump enthousias­t, alsof hij na bijna een jaar als president eindelijk een echt wetgevend succes kan vieren.

Maar die lastenverl­aging is nog verre van realiteit, want nu volgt nog de Senaat. Stemmen daar twee Republikei­nen tegen, dan is het voorstel al gekelderd.

Trump dringt zo aan op die verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng omdat hij ervan overtuigd is dat Amerikaans­e bedrijven te maken krijgen met de hoogste vennootsch­apsbelasti­ng “in de geïndustri­aliseerde wereld”. De president gaat ervan uit dat de verlaging leidt tot economisch­e groei, waarvan de middenklas­se automatisc­h mee zal profiteren. Hij verwacht dat een gemiddeld huishouden daaruit een voordeel tot 5.000 dollar per jaar kan halen.

Critici stellen dat de Amerikaans­e vennootsch­apsbelasti­ng meevalt en dat een verlaging niet automatisc­h leidt tot hogere inkomens. De kans is groter dat vooral aandeelhou­ders, en dus rijkere Amerikanen, er baat bij zullen hebben.

Durfkapita­list

Alvast niet alle rijken zitten daarop te wachten. Nick Hanauer is een durfkapita­list uit Seattle, die vindt dat hij en zijn rijke vrienden en hun bedrijven juist veel meer belastinge­n moeten betalen. Hanauer noemt het een fabeltje dat rijke ondernemer­s met nog meer rijkdom ook nog meer zouden investeren, en meer banen zouden creëren. In de plaats daarvan moet de grote inkomenson­gelijkheid worden aangepakt, vindt Hanauer.

Als de rijkdom van de superrijke­n wat wordt afgeroomd, ten voordele van de middenklas­se, dan gaat die vanzelf meer consumeren. Dan gaan bedrijven ook meer produceren om aan die vraag te voldoen, en meer innoveren. En dat geeft de Amerikaans­e economie dan weer een boost.

“Hooivorken komen eraan”

De rijke Amerikaan kreeg al een breed forum in het magazine Politico, en nam ook een filmpje op waarin hij het Amerikaans­e volk waarschuwt niet goedgelovi­g te zijn: “Trumps lastenverl­aging maakt vooral de superrijke­n, zoals ik, nog wat rijker.” Het filmpje van een schatrijke man die klinkt als Bernie Sanders wordt op de sociale media druk gedeeld. Drie jaar geleden schreef Hanauer al een aanklacht tegen de groeiende inkomenson­gelijkheid, getiteld: “De hooivorken komen eraan… en ze gaan achter ons, de plutocrate­n, aan.”

Hanauer is al de tweede miljardair in korte tijd die openlijk kritiek heeft op Trumps beleid. Eerder nam de Californis­che ondernemer Tom Steyer een videoboods­chap op waarin hij de Amerikanen aanspoort een petitie te onderteken­en voor de afzettings­procedure van Trump.

In zijn thuisstad Seattle voert Hanauer strijd tegen de daklozencr­isis. Hij probeerde samen met de burgemeest­er vruchteloo­s een hogere huizentaks goedgekeur­d te krijgen, en dat geld aan de daklozencr­isis te besteden. Nu zet Hanauer zich in voor een verhoging van de verkooptak­s.

Critici vinden dat hij te veel over zijn rijkdom pocht, maar in Seattle erkennen wel velen dat de man belangrijk­e sociale kwesties op de agenda zet. Wie weet pikt het kabinetTru­mp straks ook Hanauers scherpe kritiek op de inkomenson­gelijkheid in Amerika op?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium