Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik deel het liever met de echte wereld”

Black Rebel Motorcycle Club laat De Roma al proeven van nieuw album

- GUNTER JACOBS Concert 21/11 in De Roma, Borgerhout. Info en tickets: 03.600.16.60, www.deroma.be. verschijnt op 12/01.

Zijn vader overleed in 2010 backstage op Pukkelpop. Sindsdien heeft elk Belgisch concert van Black Rebel Motorcycle Club voor bassistzan­ger Robert Been een zwart randje. Vanavond geeft de rockgroep in De Roma in Borgerhout een voorsmaakj­e van Wrong Creatures, de plaat die begin 2018 verschijnt.

Fans van Royal Blood en The Black Box Revelation drukken wellicht ook Black Rebel Motorcycle Club aan de borst. Dankzij culthits als Whatever Happened to My Rock

‘N’ Roll, Spread Your Love en Beat the Devil’s Tattoo houdt dat Amerikaans trio liefhebber­s van bezwerende rock-‘n-roll al twintig jaar bij de les. Hoewel het nieuwe, achtste album Wrong Creatures pas midden januari verschijnt, geeft Black Rebel Motorcycle Club vanavond al een voorsmaakj­e tijdens een exclusief Belgisch concert in De Roma.

“Ik hou ervan om nieuwe muziek eerst met de echte wereld te delen, voor die virtueel begint te leven. En fans kicken erop dat ze die songs al live kunnen horen”, zegt Robert Levon Been. Voor de bassist-zanger rijt elke passage in ons land een emotionele wonde open. Zijn vader, in de jaren 80 frontman van de rockgroep The Call en sindsdien roadie, mentor en klankbord van Black Rebel Motorcycle Club, overleed in de zomer van 2010 backstage op Pukkelpop aan een hartaanval.

“Dat blijft een pijnlijke herinnerin­g. Hij is jaren met ons on the

road geweest. Zijn dood smaakt bitterzoet. Sinds dat tragische feit vormen wij en onze crew een nog hechtere familie”, zegt Robert Been. Zelf verwerkt hij het verlies door even voor zijn vader in te vallen bij The Call. Diens dood kleurt ook het album Specter at the Feast uit 2013.

“Over alles wat ik in die periode schreef, hing de schaduw van zijn dood. Ik blijf trots op Specter at the

Feast. Ook in de songtekste­n van de nieuwe plaat schuwt Peter

(Hayes, zanger-gitarist, red.) teksten over de dood niet. Hij verwerkt er weliswaar zijn donker gevoel voor humor in, zoals de titel

Wrong Creatures suggereert. Zelf wilde ik er wat afstand van nemen en weer gewoon rocken. Met de plaat tonen we alleszins dat we weer in min of meer normale doen zijn.”

Hersenoper­atie

Nochtans is Black Rebel Motorcycle Club ook ditmaal niet van drama gespaard gebleven. In de aanloop naar Wrong Creatures heeft drumster Leah Shapiro, overgekome­n van The Raveonette­s, een levensnood­zakelijke hersenoper­atie ondergaan. “Een wake-up call voor ons allen”, noemt Been dat. “Na de geslaagde operatie is Leah volledig hersteld, maar het heeft tijd ge- vergd. Daardoor dreigde ik even het noorden te verliezen. Ik besefte hoe gek ik word als ik geen muziek kan maken. Alle zekerheden waaraan wij ons doorgaans vastklampe­n, wankelden opeens. Een tijdlang wisten we zelfs niet of Leah het wel zou halen of volledig zou kunnen herstellen. De plaat is een weerspiege­ling van die onzekere tijd. Nu we inzien dat niemand onsterfeli­jk is, trachten we zo creatief mogelijk te zijn. Op die manier kunnen we ons afsluiten van de boze buitenwere­ld.”

In de twee decennia dat Black Rebel Motorcycle Club het uitzingt, verandert de betekenis van de groep voor Robert Been constant. “Ik beschouw elk van onze platen als huizen waarin we een tijdje hebben gewoond en waarin ik de sentimente­le band en de herinnerin­gen nog herken. Uit elk huis nemen we iets mee waaraan we waarde hechten. Al de rest mag in vlammen opgaan.”

In het snel veranderen­de muziekland­schap geldt Black Rebel Motorcycle Club als een overlever. Noel Gallagher loofde het trio als “de beste live rockgroep op deze planeet”. “Met die uitspraak wilde hij wellicht zijn broer Liam jennen”, relativeer­t Been. “Ik hoor hen liever zichzelf bewieroken. Hoe meer de twee zichzelf op de borst kloppen, hoe beter ze zijn. Zodra de cheque groot genoeg is, zie ik hen Oasis wel weer herenigen. Dan dulden ze heus niet dat een andere groep nummer één is. Maar in wat wij doen, zijn wij inderdaad wel de beste.”

“Het internet heeft met zijn vuile vingers aan het dagelijkse leven van mensen gezeten. Muziek is het eerste slachtoffe­r geworden. Door digitale piraterij zijn echte muzikanten weer de marginalen voor wie ze vroeger werden aanzien. Nu mensen nog amper een fysieke band met muziek hebben, beginnen sommigen zich misschien af te vragen welke waarde die voor hen heeft. Ik ben er gerust in dat kwaliteit altijd wel komt bovendrijv­en, alleen spijtig dat we daarvoor eerst kopje-onder moeten gaan.”

CONCERT

ROBERT BEEN

Bassistzan­ger “Met de plaat tonen we alleszins dat we weer in normale doen zijn. Min of meer toch.”

 ?? FOTO RR ?? Black Rebel Motorcycle Club is een overlever. Noel Gallagher loofde ze als “de beste live rockgroep op deze planeet”.
FOTO RR Black Rebel Motorcycle Club is een overlever. Noel Gallagher loofde ze als “de beste live rockgroep op deze planeet”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium