Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pauwels en Vermote beleven hachelijke momenten bij noodlandin­g

- (jpdv)

Julien Vermote en Serge Pauwels (Team Dimension Data) maakten hachelijke momenten door op de terugvluch­t van hun teamstage in Kaapstad. Hun KLM-vlucht naar Amsterdam moest plots een noodlandin­g maken in Nice.

“In één keer voelden we dat het vliegtuig heel sterk begon te dalen”, zegt Pauwels. “De stewardess­en hadden net het ontbijt geserveerd, maar ruimden dat heel snel opnieuw af. Niet veel later kondigde de piloot aan dat de rooksensor­en in de bagageruim­te waren afgegaan en dat we in Nice een noodlandin­g zouden maken.”

Website Flightrada­r toonde hoe dramatisch de daling wel was geweest: de Boeing 777 zond onmiddelli­jk noodsignaa­l 7700 uit en daalde met 1.524 meter per minuut.

“Van de top van de Mont Ventoux naar Bédoin in één minuut dus”, aldus Pauwels. “Het was toch beangstige­nd. Ik zat aan de nooduitgan­g waardoor de stewardess pal voor mij kwam te zitten. Ik hoorde hoe ze schietgebe­djes deed. Ze riep naar haar collega: ‘Prepare for commando’ – het commando aan de passagiers om de ‘brace’-positie aan te nemen. Op dat moment voel je zelf ook paniek. Ik heb even gedacht dat ik geen 34 jaar zou worden.” Koele kikker Vermote ervaarde het net zo. “Dat was niet het meest plezante kwartier in mijn leven. Nice heeft ook zo’n korte landingsba­an bij het water.”

Uiteindeli­jk zette de piloot het toestel tussen de toegesneld­e brandweerw­agens veilig aan de grond. Het ruim werd leeggemaak­t en na zo’n vijf uur oponthoud kon alsnog opstijgen richting Amsterdam, weliswaar zonder bagage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium