Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speelster op iconisch beeld: d uithuilen op schouder van hertogin van Kent

Gewezen Wimbledonw­innares Jana Novotna verliest strijd tegen kanker

- (hjb)

Haast niemand wist dat ze een slepende ziekte had – typisch haar. Maar gisteren raakte bekend dat de Tsjechisch­e Jana Novotna na een jarenlange strijd tegen kanker stierf op amper 49jarige leeftijd. “Ze is veel meer dan de huilende speelster die werd getroost door de hertogin van Kent.”

“Toen ik de volgende dag de krantenpag­ina’s opensloeg, zag ik overal de hertogin van Kent die mij troostte. Ik voelde mij heel even toch een winnaar.”

Wie Jana Novotna zegt, denkt in de eerste plaats aan haar eerste Wimbledonf­inale, in 1993 tegen Steffi Graf. Hoewel ze riant leidde, verloor ze toch nog. Bij de uitreiking barstte ze in tranen uit, en zowel de hertogin van Kent als Graf troostten haar. Vijf jaar was het toch raak in Wimbledon. Weg met het imago van choker, iemand die verlamt op beslissend­e momenten.

Novotna, die in 1999 stopte, was altijd introvert. Slechts enkele naasten, zoals haar voormalige Nederlands­e coach Betty Stöve, wisten dat ze ziek was en al enkele jaren tegen kanker vocht. “Ze heeft drie jaar hard gevochten en is veel te vroeg van ons heengegaan. We zullen haar missen”, zei zij.

Zelfs haar Nederlands­e dubbelspel­partner Kristie Boogert, die met Novotna in 1996 een dubbelspel­titel won, wist niet dat ze ziek was. “Ik ben in shock”, reageert ze bij de Nederlands­e NOS. “Dit zag ik in de verste verte niet aankomen.”

Boogert en Novotna trainden destijds geregeld samen in Schoten. “Iedereen denkt bij Novotna aan die huilbui op de schouders van de hertogin van Kent in 1993. Alsof ze altijd bezweek onder de druk. Ze is echt verguisd en ongenadig hard beoordeeld. Dat heb ik altijd oneerlijk gevonden. Kijk maar eens naar haar erelijst.”

Drie olympische medailles

Novotna, die in 2005 in de Tennis Hall of Fame werd opgenomen, is inderdaad meer dan haar Wimbledont­riomf in 1998. Naast haar grandslamt­itel op het heilige gras pakte ze liefst zestien grandslamt­itels in het dubbelspel en behaalde ze drie olympische medailles, twee zilveren plakken in het dubbelspel (Seoel 1988 en Atlanta 1996) en een bronzen in het enkelspel (Atlanta 1996), en was ze op een bepaald moment nummer twee van de wereld. In 1998 won ze met Tsjechië de Fed Cup. In 1999 stopte ze. Ze werkte nadien een tijd als tv-commentato­r en coach.

“Ze keek altijd wat nors”, zegt Boogert. “De mensen zien liever een glimlach, maar dat kan niet altijd. En ze was heel erg op zichzelf. Daarom wist ook niemand dat ze ernstig ziek was.”

 ??  ?? 1998: eindelijk belandt de Wimbledont­rofee
in haar handen.
FOTO EPAEFE
1998: eindelijk belandt de Wimbledont­rofee in haar handen. FOTO EPAEFE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium