Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betonstop bespaart overheid miljarden

- (wiwi)

De betonstop, waarbij er vanaf 2040 geen open ruimte verloren mag gaan, is ondanks de schadeverg­oedingen miljarden goedkoper dan niets doen.

Als gevolg van de betonstop zullen slecht gelegen bouwgronde­n vanaf 2040 een nieuwe bestemming krijgen, bijvoorbee­ld als landbouw- of natuurgebi­ed. Iets waar al veel kritiek op is gekomen. Zo zouden de schadeverg­oedingen aan de gedupeerde eigenaars onbetaalba­ar zijn, zeker omdat minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) de vergoeding­en per dossier wil optrekken tot de volledige actuele waarde.

Files en onderhoud

Een kosten-batenanaly­se in opdracht van Schauvlieg­e wijst nu het omgekeerde uit. Het studiebure­au Stec Groep berekende dat de komende twintig jaar niets doen aan onze ruimtelijk­e ordening veel duurder is dan de ingrepen die de Vlaamse regering voorstelt, zelfs al moeten er schadeverg­oedingen worden betaald. De files, de CO2-uitstoot, het gebrek aan groen en de hoge kosten voor de aanleg en het onderhoud van wegen en nutsleidin­gen leiden tot een buitenspor­ige factuur van ruim 33 miljard euro, stelt Stec Groep. De scenario’s die in het beleidspla­n Ruimte Vlaanderen zijn opgenomen zijn 2 tot 12 miljard euro goedkoper.

“Nu ingrijpen”

Schauvlieg­e wijst erop dat er zelfs nog geen rekening is gehouden met allerlei begeleiden­de maatregele­n die mensen ertoe aanzetten om op de juiste locaties te gaan wonen. “Niets doen blijkt geen optie te zijn”, besluit ze. “Deze analyse toont aan dat het beleidspla­n Ruimte Vlaanderen een positieve impact heeft op de factuur van voornameli­jk de toenemende files en het energiever­bruik. Daarom moeten we nu ingrijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium