Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Collectie Rubenshuis breidt uit met geleend portret van Titiaan

- (fh)

Sinds vandaag hangt in het Rubenshuis een weergaloos portret van Titiaan. “Een mijlpaal voor het Rubenshuis”, glundert directeur Ben van Beneden.

Het belang van de aanwinst liet zich aflezen aan de politieke belangstel­ling bij de inhuldigin­g gisteren. Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) kwamen samen met schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) het meesterwer­k onthullen. Eensgezind loofden ze de aanwinst.

“Als historicus heb ik in het Uffizi Museum in Firenze Titiaan bewonderd, maar ik heb nooit gedacht dat in eigen stad te kunnen”, bekende burgemeest­er De Wever.

Onbereikba­re wensdroom

Zelfs voor directeur Ben van Beneden, die de voorbije jaren al herontdekt­e portretten van Van Dyck en een Heilige Catherina van Tintoretto uit de collectie van David Bowie als bruikleen binnenhaal­de, leek de Titiaan een onbereikba­re wensdroom.

“Anderhalf jaar geleden zag ik het schilderij op de tentoonste­lling Unfinished in New York schitteren. Het werd ook al getoond in het Prado in Madrid. Ongeloofli­jk dat de eigenaars kozen om het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis te geven.”

Rubens bezat minstens drie schilderij­en van Titiaan (14871576). Hij bewonderde zijn Venetiaans­e voorganger en kopieerde zijn compositie­s. “Het hoofdaltaa­r van Rubens voor de Antwerpse kathedraal verwijst naar Titiaans ‘ Assunta’ in Venetië. Zonder de psychologi­sche diepgang van Titiaan zouden de portretten van Rubens en Van Dyck er ook anders uitgezien hebben”, gelooft Van Beneden.

‘Het portret van een dame en haar dochter’ is een van de best gedocument­eerde van de ongeveer driehonder­d bekende schilderij­en van Titiaan. Het heeft een aparte geschieden­is, want het vermoeden bestaat dat de geportrett­eerden Titiaans minnares en onwettelij­ke dochter zouden voorstelle­n.

Vast staat dat de zoon van Titiaan het werk liet herschilde­ren in het religieus tafereel Tobias en de engel. Pas in 1948 brachten röntgenstr­alen het onderligge­nde dubbelport­ret weer aan het licht.

Meer op komst

De restaurati­e duurde twintig jaar. Daarna was er nog eens twintig jaar nodig voor iedereen ervan overtuigd werd dat het niet afgemaakte schilderij een meesterwer­k was. In het voorjaar van 2017 kochten Belgische privéverza­melaars het en vertrouwde­n het toe aan het Rubenshuis.

In de aanloop naar het Barokjaar 2018 zouden er nog belangrijk­e langdurige bruiklenen naar het Rubenshuis komen.

 ??  ?? Bart De Wever, Ben Weyts, Ben van Beneden en Caroline Bastiaens vol bewonderin­g voor het portret van Titiaan.
FOTO PATRICK DE ROO
Bart De Wever, Ben Weyts, Ben van Beneden en Caroline Bastiaens vol bewonderin­g voor het portret van Titiaan. FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? Detail uit het werk.
FOTO RR
Detail uit het werk. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium