Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Compleet van de kaart door eerste Michelinst­er

Michelingi­ds ’t Zilte en The Jane blijven top van Antwerpse gastronomi­e

- JOHAN VAN BAELEN

Bij de voorstelli­ng van de nieuwe Michelingi­ds 2018 viel op dat tien van de dertien vervallen sterren verdwenen zijn na sluiting van het restaurant. Aan de top van de Michelingi­ds blijven dezelfde twee driesterre­nchefs staan, maar ze kunnen binnenkort wel een gezelschap krijgen...

De lijst van Michelinst­erren wordt nog altijd aangevoerd door driesterre­nchefs Peter Goossens van het Hof van Cleve en Gert De Mangeleer van Hertog Jan.

Er zijn voortaan 23 restaurant­s met twee sterren, waarvan drie nieuwe. In Antwerpen blijven tweesterre­nrestauran­ts ’t Zilte en The Jane de top van de gastronomi­e volgens de Franse gids.

Van de 119 restaurant­s met één ster zijn er veertien nieuwe.

Maar er zijn ook dertien restaurant­s die hun ster verliezen, waarvan tien in Vlaanderen en Brussel. “Dat is geen trend, dat heb je elk jaar”, zegt Peter Goossens.

Ander concept

“Het zijn niet altijd verloren sterren”, zegt oud-sterrenche­f Jan Buytaert van Bellefleur uit Kapellen. “Het is een trend dat chefs vaak kiezen voor een ander concept. Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem vond het te ingewikkel­d worden. Hij begon Julie en kreeg meteen een nieuwe ster. Geert Van Hecke stopte zijn drie- sterrenzaa­k De Karmeliet en komt nu terug met Zet’Joe (één ster).

“Brussel en Wallonië hebben dit jaar amper nieuwe sterren (elk

één, red.), maar alle zaken zitten er vol”, zegt hoofdinspe­cteur Werner Loens. “Dat is in Vlaanderen niet zo. Dus is het normaal dat mensen hun concept aanpassen.”

“De nieuwe regels – witte kassa en zo – maken het er niet gemakkelij­ker op. Maar er is voldoende talent om dat te counteren.

Vier kanshebber­s op derde ster

Vlaanderen zal zeker een gastro- nomische regio blijven met de meeste sterren per vierkante kilometer. En er komt nog, want we hebben dit jaar vier kanshebber­s op een derde ster bezocht. We zijn daar tot twaalf keer toe geweest. Die zaken maken volgend jaar zeker een kans.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, LIEVEN VAN ASSCHE ??
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, LIEVEN VAN ASSCHE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium