Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrachtverk­eer moet wijken voor fietsers

Stadsbestu­ur lanceert tienpunten­plan om verkeersve­iligheid te verhogen

-

Alle fietsers op een kruispunt tegelijk groen licht geven, vrachtwage­ns die alleen nog op bepaalde momenten mogen laden en lossen, veiligheid­spakketten voor jonge weggebruik­ers: het zijn enkele concrete maatregele­n uit het tienpunten­plan rond verkeersve­iligheid dat het Antwerpse stadsbestu­ur lanceert. Het wil daarmee inspelen op de “verfietsin­g” in de stad. Maar het plan leidt ook tot politieke onenigheid: coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld zijn boos op N-VA omdat zij er niet bij betrokken waren.

Het aantal verkeerson­gevallen daalt. Maar recent hadden we in Antwerpen enkele fietsdoden te betreuren. Daarom nemen we maatregele­n”, zegt Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (NVA). Tien, om precies te zijn. Belangenve­renigingen voor fietsers steunen de meeste maatregele­n, maar zetten er ook wel enkele kritische kanttekeni­ngen bij.

Bart De Wever en schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) presenteer­den maandag het actieplan met tien punten om de verkeersve­iligheid te verhogen. “We hebben deze legislatuu­r al veel initiatiev­en genomen en uit de cijfers van de verkeerspo­litie blijkt dat we erop vooruitgaa­n. Maar dat betekent niet dat we al zijn waar we moeten zijn”, zegt De Wever.

“De verfietsin­g van Antwerpen neemt steeds meer toe. Dat betekent dat de manier van mobiliteit ook aan het veranderen is. Daar moeten we op inspelen door de infrastruc­tuur aan te passen, door rekening te houden met dat stijgende aantal fietsers”, zegt Koen Kennis.

Antwerps model

Het stadsbestu­ur heeft daarom beslist om enkele maatregele­n versneld uit te voeren. “Ook starten we met een aantal proefproje­cten rond ideeën waarover we nog geen beslissing hadden genomen. Zoals het organisere­n van venstertij­den voor vrachtwage­ns in een deel van oud-Borgerhout”, gaat schepen Koen Kennis voort.

Het stadsbestu­ur houdt wel vast aan een mobiliteit­sbeleid waarbij mensen zelf kunnen kiezen op welke manier ze zich willen verplaatse­n. Zeg maar het ‘ Antwerps model’. “Wel stimuleren we mensen om verschille­nde manieren te gebruiken om van en naar de stad te gaan. Bijvoorbee­ld door hun auto op een park-and-ride te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer te nemen.”

Volgens Bart De Wever zijn de nieuwe maatregele­n nodig. “Ze zullen ervoor zorgen dat het verkeer veiliger wordt. Maar het zou verder ook goed zijn dat iedereen de verkeersre­gels respecteer­t. Want zolang dat niet gebeurt, zullen er ongevallen zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium