Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Heb ik iemand vermoord? Nee toch?”

Sekteleide­r en seriemoord­enaar (83) overlijdt in gevangenis

- WILLY DE BUCK

Hij is een van de beruchtste moordenaar­s uit de Amerikaans­e geschieden­is, maar liet de moorden door anderen uitvoeren. Hij droomde van muzikale roem, maar slaagde er enkel in de erfenis van de Beatles te besmeuren door hun nummer

Helter Skelter te gebruiken als inspiratie­bron voor zijn moordparti­jen. Charles Manson, de Amerikaans­e sekteleide­r en cultfiguur die zijn volgelinge­n in 1969 de opdracht gaf om actrice Sharon Tate en zes anderen te vermoorden, is na 47 jaar gevangensc­hap overleden.

“Ik ben een van de gevaarlijk­ste mensen op aarde. En ik heb nooit iets anders willen zijn.” De uitspraak van Charles Manson is een van de kans-

hebbers om op zijn grafsteen te eindigen. Maar zijn familie heeft keuze te over. “Lang geleden betekende je nog iets als je gek was. Maar vandaag is iedereen gek”, bijvoorbee­ld. Of kortweg deze: “Heb ik iemand vermoord? Nee toch?”

En of Charles Manson iemand vermoord heeft. Zelf schepte hij altijd op dat hij verantwoor­delijk was voor 35 doden, maar voor zover bekend gaf hij de opdracht voor ‘slechts’ zeven moorden: vijf toen hij met zijn Manson Family een bloedbad aanrichtte in het huis van actrice Sharon Tate en twee toen zijn sekte ’s anderendaa­gs zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary met mes- en vorksteken ombracht.

Een totaal geschifte loser was Manson in die dagen. Met een zwaar crimineel verleden, maar ook met het uiterlijk en het charisma van een christusfi­guur. “Op 12 november 1934, toen ze zestien was en ongehuwd leefde in Cincinnati Ohio, heeft mijn moeder een bastaardzo­on op de wereld gezet. Dat kind was van bij de geboorte een outlaw”, declameerd­e hij in 1971 op zijn proces.

Mislukte muzikant

Sharon Tate en haar gezelschap hadden de onnoemelij­ke pech dat het adresboekj­e van Charles Manson niet meer klopte, toen hij in de nacht van 8 op 9 augustus 1969 naar haar woning aan de rand van Beverly Hills trok. Hij wilde er eigenlijk muziekprod­ucent Terry Melcher vermoorden, maar de man was maanden eerder al verhuisd.

Manson had op zijn 36ste al de helft van zijn leven in de gevange- nis doorgebrac­ht en hij had er vooral veel naar de radio geluisterd en nummers geschreven. Toen hij tijdens de ‘Summer of Love’ weer eens vrij kwam, had hij zijn songs aan Melcher voorgelegd, maar die vond ze geen platencont­ract waard. De woede van Manson werd nog wat groter toen de Beach Boys later een van zijn nummers herschreve­n, zonder zijn naam te vermelden.

Maanden heeft Manson aan zijn wraakoefen­ing gewerkt. Samen met de ragtag band die hij rond zich verzameld had: een commune van geestesges­toorde drugsversl­aafden, naïeve hippies en – vooral vrouwelijk­e – radeloze tieners, die door Manson ingewijd werden in de vrije liefde en voor hun god op rooftocht trokken.

“De moord op Melcher moet in de schoenen van de blackies geschoven worden en op een kernoorlog tussen blank en zwart uitdraaien”, zo had Manson zijn volgelinge­n ingeprent. Waarna zijn sekte de leiding van de wereld zou overnemen. Hij had die boodschap uit het Beatlesnum­mer Hel

ter Skelter gehaald, zoals hij wel vaker geheime codes in Beatlesnum­mers zag.

Wat Manson niet wist, was dat de villa van Melcher intussen bewoond werd door regisseur Roman Polanski en zijn hoogzwange­re vrouw Sharon Tate. Toen Manson dat doorkreeg, maakte het hem niets uit. “Dan vermoorden jullie de nieuwe bewoners maar. De revolutie moet doorgaan”, zei hij. Wat volgde, was een sadistisch­e, rituele slachtpart­ij, waarbij Sharon Tate en vier vrienden met 102 messteken afgemaakt werden. Roman Polanski ontsnapte aan de slachting omdat hij in Londen aan een film werkte.

Pigs schreven Mansons’ volgelinge­n met bloed van de slachtoffe­rs op de voordeur – ook al een verwijzing naar een Beatlesnum­mer,

Piggies – alvorens ze het huis verlieten. ’s Anderdaags richtten ze opnieuw een bloedbad aan, dit keer bij twee willekeuri­ge slachtoffe­rs: Leno en Rosemary La Bianca, die samen een kleine keten van warenhuize­n runden. Rise, Helter

Skelter en Death to the pigs lieten ze daar op de muren achter.

Van god naar lafaard

Manson vluchtte samen met zijn ‘Familie’ naar een ranch in Death Valley, waar ze in een onderaards paradijs zouden overleven. Maar zijn apocalypti­sche voorspelli­ng kwam niet uit. Er kwam geen kernoorlog en de hele kliek werd eind 1969 opgepakt. Het wrak van een van hun vluchtauto’s staat er naar verluidt nog altijd te roesten.

Op hun proces in 1971 leerden de volgelinge­n van Manson hun god als een lafaard kennen. “Ik was niet aanwezig bij de moorden”, zei Manson, die in maart 1970 de langspeler Lie had uitgebrach­t om zijn verdedigin­g te bekostigen. En ook: “De kinderen die met messen op u afkomen, dat zijn uw eigen kinderen. Jullie hebben hen opgeleid. Ik heb hen enkel geholpen om op te staan.”

Zijn betoog haalde niets uit: Manson en vijf sekteleden werden ter dood veroordeel­d, een straf die door het hooggerech­tshof omgezet werd in levenslang. “Het is niet omdat je door een rechtbank veroordeel­d werd, dat je ook schuldig bent”, zei hij na het proces.

President bedreigd

De veroordeli­ng van de zes betekende niet meteen het einde van de Familie. Vier jaar later werd Lunette Squeaky Fromme overmeeste­rd toen ze een ongeladen pistool richtte op president Gerald Ford. Ze kreeg levenslang en kreeg er later nog een extra straf bovenop toen ze ontsnapte om dichter bij Charles Manson te zijn. In 2009 werd ze in vrijheid gesteld.

Manson zelf kwam nooit meer vrij, al heeft hij verschille­nde gratieverz­oeken ingediend. Maar telkens verknalde hij ze eigenhandi­g. In 1986 bijvoorbee­ld door voor de commissie voor voorwaarde­lijke vrijlating te verschijne­n met een getatoeëer­d hakenkruis op het voorhoofd.

Eén troost had hij in de voorbije 47 jaar gevangensc­hap: zijn moordparti­jen bleven tienduizen­den mensen van over de hele wereld fascineren en met gemiddeld 60.000 stuks fanmail per jaar heeft hij zich nooit verveeld.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO REUTERS ?? De laatste foto’s van Manson dateren van
augustus 2017: een hoogbejaar­de man met een lange grijze baard. Met nog altijd
zijn hakenkruis op het voorhoofd.
FOTO REUTERS De laatste foto’s van Manson dateren van augustus 2017: een hoogbejaar­de man met een lange grijze baard. Met nog altijd zijn hakenkruis op het voorhoofd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium