Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omstreden islampredi­kers ook thuis in Antwerpen

Staatssecr­etaris Zuhal Demir vraagt onderzoek na lezing Nederlands­e islampredi­kers in Genks stadhuis

- HANNES CATTEBEKE

Twee maanden na hun passage in het Genkse stadhuis ontstaat er ophef over een voorstelli­ng van twee Nederlands­e conservati­eve islampredi­kers. Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA) vraagt een onderzoek “naar die haatzaaier­s die vrouwen als vuil behandelen”. Voorlopig zijn er geen aanwijzing­en dat er iets onwettigs is gebeurd. Een van de twee, Ali Houri, ook bekend als Broeder Al Khattab, geeft bijna wekelijks een lezing in Vlaanderen.

“Laten we dit toe in het Genkse stadhuis? Het zijn religieuze gekken die de bevolking tegen elkaar opzetten.” Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is furieus nadat ze de zaterdag uitgezonde­n reportage van het Nederlands­e Nieuwsuur had gezien. Daarin is te zien hoe twee islampredi­kers op zaterdag 30 september in een zaal van het Genkse stadhuis onder meer oproepen om niet naar muziek te luisteren en alle plaatsen te mijden waar alcohol geserveerd wordt. “Daar staan zware straffen op”, klinkt het.

Demir, die bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen in Genk de grote uitdager wordt voor CD&V-burgemeest­er Wim Dries, viseert ook de “segregatie in de zaal”. Ze vraagt een onderzoek bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “In de zaal moeten de mannen vooraan zitten en de vrouwen achteraan. Ze behandelen de vrouwen als vuil”, zegt Demir.

“Problemati­sch, niet onwettig”

Volgens de organisato­r, islamveren­iging vzw Al Kibla, die de twee Nederlands­e islampredi­kers Ali Houri en en Salah Heddin had uitgenodig­d, is daar geen sprake van. “Op onze evenemente­n laten we voor mannen en vrouwen altijd de keuze om apart te zitten, maar er is ook altijd een gemengd deel.”

“Dat was ook die zaterdag het geval”, zegt burgemeest­er Dries. Op foto’s is te zien hoe in de zijbeuk van de zaal wel mannen en vrouwen naast elkaar zitten. Volgens Dries “ging het er veel genuanceer­der aan toe dan wat blijkt uit de reportage. Onze diensten hadden de sprekers ook op voorhand gescreend en volgens de politieage­nt die op de voorstelli­ng aanwezig was, was er geen oproep tot haat of geweld.”

De agent maakte wel melding van extreme meningen. “Ook ik distantiee­r mij van boodschapp­en waarbij jongeren zich moeten afkeren van muziek en we gaan dit zeker bekijken”, zegt Dries. “Maar zolang er niets onwettigs gebeurt, moeten we ook de vrijheid van meningsuit­ing respectere­n.”

Dat is ook de inschattin­g die filosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) maakt. “Vanuit maatschapp­elijk oogpunt is dit een zeer problemati­sch discours, want het gaat in tegen democratis­che waarden als vrijheid en gelijkheid. Maar zolang ze niet expliciet oproepen om bijvoorbee­ld muziek te verbieden, is het moeilijk om hier tegen op te treden. De vraag is wel of je dit als stadsbestu­ur moet toelaten in de eigen infrastruc­tuur.”

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir is furieus: “Vrouwen werden behandeld als vuil.”
FOTO BELGA Zuhal Demir is furieus: “Vrouwen werden behandeld als vuil.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium