Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mannen vooraan, vrouwen achterin

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Zo luid trok Zuhal Demir aan de alarmbel dat er heel de dag ophef was over een lezing die twee jonge Nederlands­e moslimpred­ikers gaven in Genk op 30 september. Toevallig vond hun lezing plaats in een zaal op het stadhuis die ook wordt verhuurd voor sociocultu­rele activiteit­en. “Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?” tweette de N-VA-staatssecr­etaris, die het bij de komende verkiezing­en tegen CD&Vburgemees­ter Wim Dries opneemt in Genk.

Het verhaal van de twee moslimpred­ikers is zeker problemati­sch, maar dan toch op een andere manier. Ze proberen jongeren op een streng, salafistis­ch pad te brengen, geheel gewijd aan Allah en zuiver in de leer, of toch in wat zij veronderst­ellen dat de leer is. “Een van de twee is een ex-rapper die plots helemaal tot inkeer is gekomen. Hoe kan hij zo snel een soort van islamgelee­rde worden?” merkt de progressie­ve onderwijsi­nspecteur Ahmed Azzouz op. Ze richten zich voorts sterk op uiterlijkh­eden en verboden: nooit alcohol, muziek is zondig (de ex-rapper had ergens gelezen dat wetenschap­pelijk bewezen is dat muziek het onderbewus­te beïnvloedt) en de mannen en vrouwen in het publiek zaten apart. De mannen vooraan en de vrouwen achterin de zaal, natuurlijk, dat zul je nooit andersom zien.

Jongeren die meegaan in deze fanatieke en eenzijdige boodschap, riskeren geïsoleerd en vervreemd te geraken. Ze zijn in staat een job te weigeren als ze niet op de juiste momenten kunnen bidden of als ze geen hoofddoek mogen dragen.

Enige oproep tot geweld of haat is niet direct te horen. Ali Houri, de tweede prediker, veroordeel­t de relschoppe­rs in Brussel en al wie zich asociaal gedraagt op straat in scherpe bewoording­en. Wel heeft hij eens via Facebook gevraagd de familie van een haatpredik­er en terreurver­dachte te steunen. Daar schuurt zijn voor het overige positieve, vredelieve­nde verhaal plots vervaarlij­k tegen de gewelddadi­ge kant van het salafisme, alsof dat in deze kringen iets onvermijde­lijks is. Hij heeft dit filmpje gisteren nog snel – maar te laat – verwijderd.

Ali Houri geeft ook lessen in Antwerpen, in het gemeenscha­pscentrum Den Tir op het Kiel. Dat kan niet, constateer­de schepen Fons Duchateau gisterenav­ond: levensbesc­houwelijke activiteit­en zijn er niet toegestaan. Ook de ex-rapper was hier al eens, in het cultureel centrum in Deurne. Kan dit dan? Op het kabinet van de burgemeest­er werd hiervoor verwezen naar de schepen van Cultuur, Caroline Bastiaens (CD&V). Daar kwamen ze er zo snel nog niet uit. Ahmed Azzouz pleit niet voor een verbod, maar vindt dat het onderwijs jongeren kritischer moet maken. Dat klinkt goed, maar zonder een bredere afwijzing in de eigen gemeenscha­p zal de sirenenzan­g van het salafisme nog lang te luid klinken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium