Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstwerk gestolen op openingsav­ond ‘Ecce homo’

-

Een bronzen beeldje van Philip Aguirre verdween tijdens de opening van de tentoonste­lling

Ecce homo, Zie de mens. De organisato­ren nemen het filosofisc­h op: “Dit is ook de mens.”

Het kunstparco­urs Ecce homo in Antwerpen werd al tijdens de openingsav­ond geconfront­eerd met een onaangenam­e verrassing. Een beeldje van een kouros of mannentors­o van de kunstenaar Philip Aguirre y Otegui werd gestolen op een van de negen locaties. Het gaat om een tien centimeter hoge, bronzen versie van een nieuw beeld, dat ook de titel Ecce homo draagt.

Galeriehou­dster Yasmine Geukens: “Het gestolen beeldje is het kleinste werkje uit de tentoonste­lling. Het werd op het laatste moment toegevoegd. Je moest al moeite doen om er bij te geraken. Het stond in de bureauruim­te van galerie Geukens & De Vil, op de bibliothee­kkast. Toen we de diefstal vaststelde­n, waren we er het hart van in. Wie doet nu zoiets, als je weet dat de winst van dit initiatief deels naar Human Rights Watch gaat.”

Ecce homo is een privé-initiatief met een beperkt budget. Het kunstproje­ct toont meer dan 120 werken van 63 kunstenaar­s die in België geboren zijn of er werken. Het Bijbelse thema is vertaald naar de vraag wat onze condition humaine is in tijden van almaar grotere onvrijheid. De beveiligin­g gebeurt door vrijwillig­ers en door de deelnemend­e musea. Galerie Geukens & De Vil neemt de verzekerin­g van de werken voor haar rekening, “met dank aan een belangrijk­e verzekeraa­r die achter het kunstproje­ct staat”.

Philip Aguirre reageerde filosofisc­h op de diefstal van het beeldje, dat deel ging uitmaken van een editie van acht stuks. De galerie besliste dat ook te doen.

 ?? FOTO RR ?? De ruimte waar het beeldje stond, blijft leeg. Een bordje vermeldt: ‘Ook dit is Ecce homo, de mens van vandaag.’
FOTO RR De ruimte waar het beeldje stond, blijft leeg. Een bordje vermeldt: ‘Ook dit is Ecce homo, de mens van vandaag.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium