Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben bevoegd voor verkeersed­ucatie, en betreur dus ten zeerste dat de NVA mij niet heeft betrokken bij hun tienpunten­plan.”

Open Vld en CD&V verwijten N-VA gebrek aan collegiali­teit

- SACHA VAN WIELE

De voorstelli­ng van het plan rond verkeersve­iligheid zorgt voor wrevel binnen de Antwerpse coalitie. Open Vld en CD&V verwijten NVA een gebrek aan collegiali­teit. “De Wever profileert zich nu zelf ten koste van zijn eigen coalitie”, zegt Philippe De Backer (Open Vld).

Burgemeest­er Bart De Wever, mobiliteit­sschepen Koen Kennis en jeugdschep­en Nabilla Ait Daoud stelden gisteren hun tienpunten­plan rond verkeersve­iligheid voor. Drie keer N-VA, terwijl ook andere schepenen met dit thema bezig zijn. Zo is onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld) bevoegd voor verkeersed­ucatie. Hij zegt pijnlijk verrast te zijn dat hij niet werd betrokken bij dit plan. “Ik betreur dit ten zeerste”, zegt de schepen. “Wij zijn nu vier jaar intensief met verkeersed­ucatie bezig vanuit onderwijs, nadat de politie het niet meer als een kerntaak zag.”

Hij wordt bijgetrede­n door zijn Antwerpse lijsttrekk­er Philippe De Backer. “Ik ben hier boos over”, zegt De Backer. “N-VA verweet recent dat CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters zich profileerd­e ten koste van de eigen coalitie. Wel, Bart De Wever doet nu hetzelfde. In het voor- gestelde plan staan veel punten die wij met ons fietsplan binnen de coalitie op tafel hebben gelegd. Dat dan onze schepen niet wordt betrokken op de voorstelli­ng, is er zwaar over.”

Hopen op budgetten

Ook bij CD&V is de onvrede groot. Twee van de tien punten hebben zelfs betrekking op de bevoegdhed­en van CD&V-schepen Caroline Bastiaens.

“Ik wil nu niet het verontwaar­digde kind uithangen”, zegt ze. “Ik ben blij dat de collega’s enkele voorstelle­n en projecten van mij nu hebben opgenomen in hun plan. Hopelijk volgen nu ook de budgetten om ze te realiseren.”

Antwerps burgemeest­er De Wever reageert voorzichti­g. “Ik merk dat er wrevel is”, zegt De Wever. “We zullen dat intern bespreken met de betrokken schepenen.” Het plan ‘Vrij en Slim, veilig

naar en in Antwerpen’ kan wel op de nodige bijval rekenen van de partijen. CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters vindt het een goede eerste aanzet. Toch moet volgens hem nog meer de nadruk liggen op een gezinsvrie­ndelijke mobiliteit. Hij pleit daarbij voor meer schoolstra­ten en een fietsroute­kaart met veilige trajecten naar scholen.

“Geen tijd meer verliezen”

Open Vld is blij dat veel voorstelle­n uit hun fietsplan in dit plan zitten. “Het mag echter niet zo zijn dat deze plannen dode letter blijven”, zegt De Backer. “We mogen echt geen tijd meer verliezen.”

Samen, de lijst van Groen, sp.a en onafhankel­ijken, is blij met het “voortschri­jdend inzicht bij N-VA”. Toch verwijt deze lijst dat N-VA blijft weigeren om echte keuzes te maken. “Zo lang alle vervoer van buiten de stad tot aan de Grote Markt kan rijden, blijft verkeersve­iligheid een illusie”, zeggen Freya Piryns (Groen) en Tom Meeuws (sp.a). “We stellen ons ook vragen bij de gedragenhe­id van dit plan. Is dit een soloslim van N-VA of wordt het gedragen door het voltallige stadsbestu­ur? We hopen dat het geen campagnest­unt is op kosten van de stad.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium