Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genk weer rijkste club van het land

- (dits, mg)

RC Genk boekte vorig seizoen liefst 21,8 miljoen euro winst. Daarmee blijft het met ruime afstand de rijkste club van het land. Het heeft dit opnieuw te danken aan zijn succesvoll­e transferbe­leid.

Sportief was het vorig seizoen telkens net niet voor de Limburgers. Ze werden uitgeschak­eld in de halve finales van de Beker van België, misten op een haar na Play-off 1 en sneuvelden in de kwartfinal­es van de Europa League. Maar financieel werd het wel een topjaar. De verkoop van onder anderen Ndidi, Bailey, Kebano en Kabasele bracht 40,6 miljoen euro in het laatje en stuwde de totale opbrengste­n naar 73 miljoen euro, een nieuw clubrecord. Ter vergelijki­ng: Anderlecht had in 2015-2016 85,7 miljoen euro aan opbrengste­n, Club Brugge 74,7 miljoen.

RC Genk is zo een meester in het verkopen van zijn spelers met een forse meerwaarde en dat blijft ook de volgende jaren de bedoeling. Voorzitter Croonen: “Wij zullen onze filosofie en strategie trouw blijven. Dat betekent jongeren opleiden en jonge talenten aantrekken. Af en toe kan je iets verder gaan – zoals bij de aankoop van Ingvartsen (de Deense spits kostte vijf

miljoen euro, red.) – dan in een periode waarin de cijfers minder positief zijn. We staan in steviger schoenen op de transferma­rkt, ook wanneer andere clubs in onze spelers geïnteress­eerd zijn. We willen jonge toptalente­n langer bij ons houden, ook de sportieve vruchten plukken van hun ontwikkeli­ng.”

Oorlogskas

Het eigen vermogen, de graadmeter om aan te geven hoe rijk een club is, steeg bij RC Genk naar 43,9 miljoen euro. Daarmee laat het Anderlecht (14,3 miljoen) en Club Brugge (13,2 miljoen) ver achter zich.

Maar wat gebeurt er met de nieuwe spaarpot? CEO Janssens: “Omdat we in ons model afhankelij­k zijn van inkomsten uit transfers, hebben we een stevige oorlogskas nodig. Wij weten nu ook al dat we voor volgend seizoen geen grote winst zullen presentere­n, we evolueren eerder naar een break-even. Naast die buffer is het de bedoeling om verder te investeren in onze infrastruc­tuur. Voorts willen we onze sportieve ambities ook onderschri­jven door de nodige middelen te voorzien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium