Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een voetbalclu­b is opwindende­r dan een Pic asso aan de muur ”

- MICHAEL VAN DAMME

Van de 24 profclubs in België zijn er de laatste vijf jaar dertien verkocht en staan er momenteel vier te koop, met Anderlecht als kroonjuwee­l. De overnamego­lf wekt de schijn dat een voetbalclu­b een interessan­te investerin­g zou zijn. Maar is dat wel zo?

Als u honderd miljoen euro op overschot had, zou u die dan besteden aan een schilderij van Picasso of aan voetbalclu­b RSC Anderlecht? Jean-Baptiste Claes (80), oprichter van kledingket­en JBC, twijfelt niet. Hij stond al twee keer op het punt om geld te investeren in een voetbalclu­b, onlangs in OH Leuven uit 1B, iets langer geleden in Beerschot. Intussen voelt hij zich er te oud voor.

“Was ik jonger, ik zou zonder twijfel kiezen voor Anderlecht”, zegt Claes. “Een schilderij hangt maar aan een muur of moet je in bewaring geven, dat is veel te passief. Een voetbalclu­b is opwindende­r. Hoe je het ook draait of keert, er wordt veel aandacht besteed aan voetbal en iedereen heeft wel een ijdel kantje. Tegelijk is het business. Er zijn Belgische clubs die vandaag heel goed bestuurd worden, maar bij vele is er marge tot verbeterin­g. Er zijn dus mogelijkhe­den om een meerwaarde te creëren.”

Hoge verwachtin­gen

“In de normale economisch­e sector zie je hetzelfde motief”, zegt Wim Lagae, sportecono­om aan de KU Leuven. “Waarom koop je aandelen? Omdat je denkt via een veranderin­gsmanageme­nt meer inkomsten te genereren. Er wordt geredeneer­d: Met mij aan het stuur zal mijn investerin­g meer waard worden.”

De voetbalwer­eld schept ook verwachtin­gen. “De inkomsten van de voetbalind­ustrie in Europa zijn de jongste vijfentwin­tig jaar fors gegroeid”, zegt de Antwerpse sportecono­om Thomas Peeters van de Erasmusuni­versiteit in Rotterdam. “Als een club vandaag zestig miljoen euro genereert, dan was dat tien à vijftien jaar geleden misschien een derde of zelfs maar een vijfde. Dat trekt investeerd­ers aan, maar alles valt of staat bij de toekomstig­e groei van de voetbalind­ustrie. In die zin blijft het een risico-investerin­g. Het kopen van een voetbalclu­b is in zekere zin vergelijkb­aar met het kopen van een Picasso. De inkomsten van voetbalclu­bs mogen gestegen zijn, de winst is beperkt omdat ook de kosten gestegen zijn. Een Picasso aan de muur levert evenmin een kasstroom op, maar met wat geluk is hij over tien jaar meer waard.”

Extra interessan­t wordt de investerin­g in een voetbalclu­b voor iemand die gerelateer­de activiteit­en ontwikkelt. Zo kan er onderweg makkelijke­r iets verdiend worden. “Dan denk ik aan eigenaars van bouwondern­emingen of mensen uit de spelersmak­elaardij”, aldus Peeters.

Zo lopen er in België wel wat rond. Paul Gheysens, de eigenaar van Antwerp FC en kandidaat-overnemer van Anderlecht, bouwt stadions met zijn bedrijf Ghelamco. Bart Verhaeghe, die vijf jaar geleden Club Brugge in handen kreeg, is eigenaar van vastgoedon­twikkelaar Uplace. En de Israëlisch­e spelersmak­elaar Pini Zahavi staat bekend als de officieuze eigenaar van Royal Excel Moeskroen.

Transparan­ter

De vele overnames in het Belgisch voetbal hebben een negatieve bijklank, maar sportecono­om Peeters pleit voor een objectieve­re benadering. “Dat we de jongste jaren zoveel overnames gezien hebben, komt doordat clubs nog maar onlangs zijn overgescha­keld van een vzw-structuur naar naamloze vennootsch­appen. Die aandelenst­ructuur maakt het mogelijk om investeerd­ers iets in ruil te geven voor hun geld”, zegt Peeters. “We mogen ook niet vergeten dat het glorierijk­e verleden van het Belgisch voetbal bezaaid is met financiële miskleunen. In alle eerlijkhei­d, ik denk niet dat onze clubs in de jaren ‘ 80 beter bestuurd werden dan vandaag. Een nv moet zijn balans neerleggen bij de Nationale Bank, wordt doorgelich­t en is dus transparan­ter. Financieel wanbeleid is moeilijker geworden. Vergeet ook niet dat veel clubs niemand meer vinden in de lokale zakengemee­nschap om verliezen bij te passen en de boel op te kuisen.”

 ?? FOTO VDB ?? De Maleisisch­e ondernemer Vincent Tan is eigenaar van het Kortrijk van Glen De Boeck.
FOTO VDB De Maleisisch­e ondernemer Vincent Tan is eigenaar van het Kortrijk van Glen De Boeck.
 ?? FOTO AFP ?? Marc Coucke nam KV Oostende over.
FOTO AFP Marc Coucke nam KV Oostende over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium