Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Harde tijden voor nostalgici

-

Het zijn harde tijden voor voetbalnos­talgici. De ooit zo fameuze verankerin­g van onze voetbalclu­bs wordt steeds meer een naieve droom. Van de 24 profclubs die ons land rijk is, zijn er inmiddels tien eigendom van buiten landse miljonairs: vier in 1A en zes in 1B. Uit een rondvraag bij de Belgische clubs blijken er op dit moment maar zeven clubs te zijn die de jongste vijf jaar niet verkocht zijn of niet te koop staan. Het betreft KRC Genk, Club Brugge, AA Gent, KV Mechelen, Zulte Waregem, WaaslandBe­veren en Beerschot Wilrijk. Dat is slechts 30 procent die zijn verankerin­g kon behouden. En zelfs dat is relatief. KV Mechelen, SV Waregem, SK Beveren en Beerschot gingen al failliet. Hiervan moesten de laatste drie met clubs uit lagere regionen fuseren om alvast de naam en de verankerin­g een beetje te behouden.

Het is mooi dat suikerooms/ondernemer­s als Marc Coucke, Paul Gheysens, Bruno Venanzi, Roger Lambrecht, Fabien Debecq,... eigen geld in hun club investeren. De markt van voetbalgek­ke miljonairs, die dit voor hun plezier doen of er gewoon geld aan willen verdienen, is in België echter beperkt. Dat blijkt zeker als zo’n Rus als Alisher Usmanov, met een vermogen van 13 miljard euro, op het toneel komt om Anderlecht te kopen. Willen onze clubs internatio­naal een beetje competitie­f blijven, dan is buitenland­s kapitaal onontbeerl­ijk. In Engeland zijn 16 van 20 Premier Leagueclub­s in buitenland­se handen, in Frankrijk 8 van de 20, waaronder de ganse topvijf. Alleen Duitsland heeft de vastberade­nheid en economisch­e weelde om vreemde investeerd­ers buiten te houden.

Of we nu willen of niet, voetbal is een economisch gegeven. In het beste geval trekt deze bedrijfsta­k bonafide investeerd­ers aan, in sommige gevallen malafide. Het is zaak goed te screenen maar dat er buitenland­ers bij zijn, is onvermijde­lijk. De wereld wordt steeds kleiner en voetbal brengt tegenwoord­ig ook geld op, vraag maar aan Roland Duchâtelet die Standard en STVV met winst verkocht.

Als voetballie­fhebber van vele jaren koesteren we het verleden. Elke keer als een club zijn roots verliest, borrelen er nostalgisc­he gevoelens op. Dat zal met het definitiev­e afscheid van de familie Vanden Stock aan Anderlecht niet anders zijn. Er leeft een weemoedig verlangen naar het verleden maar de realiteits­zin moet het altijd winnen van naïef gemijmer. Nostalgie is prachtig, maar daar kan niemand van leven. Zelfs Anderlecht niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium