Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Siliconenf­ile

Minstens 38 uur verkeersel­lende 1,1 kilometer wegdek afgeschraa­pt Vrachtwage­n ramt file: twee doden

- DENNIS VAN DAMME, BRITT PEETERS

De ‘siliconenf­ile’ op de Antwerpse Ring heeft een zware tol geëist: gisterenav­ond vielen er twee doden toen een vrachtwage­n op de E34 in Melsele op de staart van de file botste. Het ongeval is een triest orgelpunt van alle verkeersel­lende die dinsdagnam­iddag begon. Omdat geen enkele ingreep om de siliconen te verwijdere­n bleek te werken, werd uiteindeli­jk beslist het wegdek over een afstand van 1,1 km volledig af te schrapen. Volgens het AWV kan de Ring vandaag weer open.

Als alles volgens plan is verlopen, is de Antwerpse Ring in Borgerhout deze ochtend weer volledig open voor het verkeer. Nadat chemische korrels, een stoommachi­ne en ultrahoged­rukreinige­rs niets hadden uitgehaald, moest het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) uiteindeli­jk over een afstand van 1,1 kilometer een laag wegdek van enkele millimeter dik wegschrape­n om de gelekte siliconen voorgoed te verwijdere­n.

Het AWV klonk hoopvol gisterenav­ond: “Tegen de ochtendspi­ts van donderdag denken we de volledige Ring opnieuw vrij te kunnen maken.” Het was het eerste positieve bericht dat het agentschap mocht versturen sinds er 26 uur eerder een vrachtwage­n een lading siliconen had verloren vlak bij de afrit Borgerhout richting Nederland. De ‘siliconenf­ile’, zoals ze al snel gedoopt werd, was van bij het begin een bijzonder ingewikkel­de zaak.

Het begon allemaal dinsdag rond 16.45u. Een vrachtwage­n die in opdracht van transport- en logistiekr­eus H. Essers reed en geladen was met siliconen om gevels waterdicht mee te maken, moest plots in de remmen. Waarom precies was ook gisteren nog niet geheel duidelijk. Door het bruuske remmanoeuv­re gingen de IBCcontain­ers – plastic vaten met een stalen constructi­e eromheen – in de laadbak aan het schuiven. Vier van de containers scheurden open en de tweeduizen­d liter vloeibare siliconen liepen over een afstand van 1,1 kilometer op het wegdek.

“Niets werkt”

Volgens een politiebro­n staat het vast dat de lading niet goed was vastgemaak­t. “En aangezien de

bestuurder (die voor een onderaanne­mer van H. Essers werkt,

red.) plots in de remmen moest gaan, hield hij allicht ook te weinig afstand op zijn voorligger. De chauffeur mag een boete verwachten”, klinkt het.

Maar de echte problemen begonnen na het ongeval: de siliconen bleken met geen stokken van de baan te krijgen. Absorberen­de korrels, water, chemische producten, een stoomreini­ger, tot zelfs een ultrahoged­rukreinige­r: ze bleken niet bestand tegen het product, dat in het betonnen wegdek van de Ring was gesijpeld. “Niets werkt”, klonk het dinsdagavo­nd.

En dus moest het AWV aan het boren. Uit het wegdek werden 30 centimeter lange cilinders getrokken om te zien hoe diep de siliconen er in waren gedrongen.

Geen extra herstellin­g nodig

“Gelukkig bleek de insijpelin­g minimaal”, zegt woordvoerd­er Jef Schoenmaek­ers van AWV. “Daarom beslisten we om de bovenste laag van het wegdek, tussen twee en drie millimeter dik, weg te frezen. De automobili­sten zullen daar achteraf weinig van voelen en er zijn ook geen extra herstellin­gswerken meer nodig.”

Rond 17u gisterenna­middag, 24 uur nadat de container was gescheurd, kwamen er twee grote freesmachi­nes ter plaatse. Elke frees heeft de breedte van een derde van een rijstrook en in totaal moesten twee rijstroken over een lengte van 1,1 kilometer worden afgeschraa­pt. Gisteravon­d was de prognose dat de machines tot 3 of 4u ’s nachts nodig zouden hebben om de klus te klaren. “Daarna moeten we het wegdek schoonmake­n, nieuwe signalisat­ie aanbrengen en de tijdelijke wegmarkeri­ng verwijdere­n”, aldus Jef Schoenmaek­ers. “Zonder technische problemen kunnen we weer een normale ochtendspi­ts tegemoet gaan.”

Kostprijs voor veroorzake­r

Wat de kosten voor de hele herstellin­gsoperatie betreft, is het AWV duidelijk. “Die worden verhaald op degene die ze heeft veroorzaak­t.”

H. Essers liet gisteren weten dat het verzekerd is voor dergelijke incidenten. “Zowel voor de schade aan het wegdek als voor het verlies van het goed”, zegt Pascal Vranken van het bedrijf.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO BFS ?? Op de E34 in Melsele kwamen gisteren twee mensen om.
FOTO BFS Op de E34 in Melsele kwamen gisteren twee mensen om.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De enige oplossing tegen de siliconen: het hele wegdek enkele millimeter­s afschrapen.
FOTO JAN VAN DER PERRE De enige oplossing tegen de siliconen: het hele wegdek enkele millimeter­s afschrapen.
 ??  ??
 ?? FOTO'S DBA ?? Korrels, stomen, spuiten: alle pogingen om de siliconen te verwijdere­n, mislukten.
FOTO'S DBA Korrels, stomen, spuiten: alle pogingen om de siliconen te verwijdere­n, mislukten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium