Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De factuur? Al snel tienduizen­den euro

-

De factuur voor dit hele debacle, die zal gepeperd zijn. Daar waarschuwe­n twee transportb­edrijven voor die zelf al te maken kregen met ladingverl­ies. “En het is altijd degene die vervoert, die in eerste instantie de rekening betaalt. Pas daarna gaat de verzekerin­g uitzoeken wie schuld treft.”

Siliconen zijn lang niet het enige goedje dat hardnekkig aan het wegdek blijft kleven. Ook bij slachtafva­l is dat het geval, zoals in september 2016 bleek. Een chauffeur van transportb­edrijf Cerpentier uit Moerbeke-Waas moest toen vol in de remmen op de Antwerpse Ring, nadat een invoegende auto hem de pas had afgesneden. Ingewanden en bloed begonnen te klotsen in de laadbak en spilden het wegdek op. En dat in de verzengend­e hitte van de zomerzon.

Het duurde uren vooraleer het stinkende goedje was opgekuist. En de factuur, die was voor Cerpentier. “Want we hadden geen nummerplaa­t van de auto die onze chauffeur de pas had afgesneden”, vertelt Sarina Cerpentier van het transportb­edrijf. “Sindsdien rusten we al onze vrachtwage­ns uit met dashcams, camera’s aan boord. Zo hebben we altijd staalhard bewijs.”

De kosten voor de interventi­e van brandweer en civiele beschermin­g worden in eerste instantie altijd verhaald op de veroorzake­r van het incident. “Bij ons ging toch om iets van een 15.000 euro”, herinnert Sarina Cerpentier zich. “Gelukkig waren we goed verzekerd – zulke verzekerin­gen zijn heel duur in premie – en kregen we dat bedrag ook makkelijk terug. Op de vrijstelli­ng na, natuurlijk.”

5.000 liter olie

Met ‘slechts’ 15.000 euro komen Cerpentier en haar verzekeraa­r er nog goed vanaf, weet Sven Maes van RSC Trans, dat dagelijks zo’n tweehonder­d ritten met contai-

ners in de Antwerpse haven uit- voert. In februari van dit jaar ver- loor een van hun vrachtwage­ns zo’n 5.000 liter olie op de Noorderlaa­n, een drukke havenweg.

“Het was geen schadelijk product”, vertelt Sven Maes. “Maar je wilt niet wéten over hoeveel materiaal de brandweer en de civiele beschermin­g beschikken. En bij elke brandweerm­an die je ziet opdagen terwijl je daar met de handen in het haar zit, weet je dat de prijs omhooggaat.”

Totale kostenplaa­tje om de olie op te ruimen: tegen de 30.000 euro. En dan is er nog de schade door het verlies van de olie. De discussie over wie verantwoor­delijk is voor het lek, loopt nog steeds.

Maes verwacht dat er ook aan het ongeval met de siliconen nog een lang staartje komt. “Als je de omvang vergelijkt met wat er bij ons is gebeurd… Dit gaat een vies verhaal worden.”

 ?? FOTO BFM ?? Op deze hete zomerdag blijft het slachtafva­l meteen kleven aan het wegdek van de Antwerpse Ring. 14 september 2016 Factuur: 15.000 euro
FOTO BFM Op deze hete zomerdag blijft het slachtafva­l meteen kleven aan het wegdek van de Antwerpse Ring. 14 september 2016 Factuur: 15.000 euro
 ?? FOTO BFM ?? 15 februari 2017 Factuur: 30.000 euro Vijfduizen­d liter olie die uit een container is gelekt, vormt een enorme plas op de Noorderlaa­n.
FOTO BFM 15 februari 2017 Factuur: 30.000 euro Vijfduizen­d liter olie die uit een container is gelekt, vormt een enorme plas op de Noorderlaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium