Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Condoom niet veilig genoeg”

Duizendtal homomannen gebruikt dure aidsremmer­s als ‘tijdelijk vaccin in pilvorm’

- SYLVIA MARIËN

Een kleine duizend mensen in ons land, vooral homomannen die momenteel een risicovol seksleven leiden, slikken preventief een aidsremmer om niet besmet te raken met het hivvirus. Ze krijgen die dure medicatie bijna volledig terugbetaa­ld.

Het aantal hiv-besmetting­en in ons land is vorig jaar opnieuw gedaald, blijkt uit het jaarrappor­t 2016 van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses, 915 in totaal, daalde met 9,8% in vergelijki­ng met 2015, en met 25% in vergelijki­ng met 2012, het piekjaar. Twee bevolkings­groepen die nog altijd het meest getroffen worden, zijn homomannen en, in iets mindere mate, heteromann­en en -vrouwen uit Sub-Saharaans Afrika.

Naar schatting leven er in ons land 18.758 mensen met hiv, van wie er 2.873 het niet weten. “Er worden wel meer hiv-tests uitgevoerd”, zegt Boris Cruyssaert­s, woordvoerd­er van Sensoa, het Vlaams expertisec­entrum voor seksuele gezondheid. “Maar bij de oudere patiënten is het aantal laattijdig­e diagnoses nog hoog. Daar moeten we nog op werken. Voor wie besmet is met hiv, is het best om zo snel mogelijk met aidsremmer­s te beginnen. Dan is na een aantal maanden de ‘virale lading’ zo laag, dat een test geen hiv meer kan opsporen. Die persoon is dan ook niet meer besmetteli­jk. Voor monogame koppels van wie één partner seropositi­ef is, betekent het dat ze geen condoom hoeven te gebruiken.”

12 euro in plaats van 500 euro

Verwacht wordt dat de daling in de hiv-besmetting­en dit jaar nog flink doorzet, ook omdat sinds de zomer PrEp wordt terugbetaa­ld, hiv-medicatie voor preventief gebruik. Dat houdt in dat een gezond iemand die risicovoll­e seksuele contacten heeft, ter beschermin­g geen condoom draagt, of niet consequent, maar wel een aidsremmer slikt. Hij wordt daarbij medisch begeleid in een van de aids-referentie­centra.

“De doelgroep is nu vooral homomannen die, in hun huidige levensfase, toegeven dat ze niet veilig vrijen en dus risico lopen om besmet te raken met hiv”, zegt dokter Marie Laga van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen, die hiv/ aids heeft zien evolueren van een dodelijke epidemie tot een chronische ziekte. “PrEp kost normaal meer dan 500 euro per maand – het gaat om één pil per dag, maar sinds juni wordt het middel bijna volledig terugbetaa­ld. Gebruikers betalen een twaalftal euro per maand uit eigen zak.”

“De terugbetal­ing is er onder meer gekomen omdat de eerste resultaten van ons onderzoek naar het gebruik van PrEp, bij tweehonder­d homomannen, positief zijn”, zegt Laga. “Naast onze onderzoeks­personen zijn er in België in enkele maanden een achthonder­dtal personen, vooral homomannen, die PrEp slikken.”

Dat is dus een niet-geringe maatschapp­elijke kostprijs voor individuee­l risicogedr­ag. “We blijven natuurlijk inzetten op condoomgeb­ruik”, zegt Laga, “maar we zien dat er mensen zijn die moeite hebben om dat consequent vol te houden, meestal in een specifieke levensfase. Ze zouden allicht ook risicovol vrijen zonder PrEp, en dan mag je op tweehonder­d personen toch rekenen op tien à vijftien hiv-besmetting­en per jaar. En dat zijn ook maatschapp­elijke kosten, een leven lang dan wel. Uiteindeli­jk kun je PrEp beschouwen als een tijdelijk vaccin in pilvorm – een eenmalig vaccin bestaat niet – om hiv in te dijken bij een groep die in ons land de epidemie bepaalt. Dat zal altijd een kleine groep zijn.” Het zou ook een heteroman of -vrouw kunnen zijn die risicovoll­e contacten heeft met mensen van Afrikaanse komaf, waar hiv veel meer voorkomt. Wie PrEp krijgt, wordt individuee­l bepaald, zegt Laga.

Tijdelijke oplossing

Een van de PrEp-gebruikers sinds afgelopen zomer is Alonso Reyes Retana (32) uit Antwerpen, homo en single. “Ik heb af en toe seksdates”, vertelt Alonso. “Het is me al een paar keer overkomen dat ik condoomgeb­ruik eiste en mijn bedpartner mij dat garandeerd­e, maar dat na de seks bleek dat hij het toch niet had gebruikt. Zo iemand zet wel je veiligheid op het spel. Daarom ben ik blij dat ik PrEp heb – zonder bijwerking­en trouwens – en ik merk ook bij mijn internatio­nale vrienden dat het middel aanslaat.”

“Mocht er geen terugbetal­ing zijn, dan zou ik geen PrEp slikken”, geeft Alonso toe. “Meer dan 500 euro per maand, dat is gewoon veel te veel. Ik zie het als een tijdelijke oplossing. Tot ik een vaste partner heb.”

 ?? FOTO RR ?? Ook Alonso Reyes Retana uit Antwerpen neemt PrEp. “Maar mocht er geen terugbetal­ing zijn, dan zou ik het niet slikken. Meer dan 500 euro per maand, is gewoon veel te duur. ”
FOTO RR Ook Alonso Reyes Retana uit Antwerpen neemt PrEp. “Maar mocht er geen terugbetal­ing zijn, dan zou ik het niet slikken. Meer dan 500 euro per maand, is gewoon veel te duur. ”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium