Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straks meer afval dan vissen

-

Als er niet dringend iets gebeurt aan de vervuiling op zee, dan drijft er straks meer afval in het water dan er vissen zijn. “Dit is een tikkende tijdbom”, zegt milieutoxi­coloog Colin Janssen. Een actieplan van staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) moet het tij keren.

Onze zeeën en oceanen zitten nu al vol plastic en het wordt almaar erger: elk jaar komt er tot 12 miljoen ton bij. Vooral via de rivieren komt het in zee terecht.

Boosdoener­s zijn plastic verpakking­en, zakjes, visnetten, maar ook kleine plasticdee­ltjes die in tandpasta, zeep of cosmetica zitten en vezels van onze synthetisc­he kleren. Het grote probleem: plastic breekt niet of nauwelijks af. “We kunnen alleen maar vermijden dat het in het water terechtkom­t”, zegt professor Colin Janssen (UGent). Hij hielp samen met een team van wetenschap­pers mee aan het actieplan van staatssecr­etaris van de Noordzee Philippe De Backer. Want volgens de professor is het 5 voor 12. “Het is een tikkende tijdbom, maar we weten niet wanneer die gaat ontploffen. Het heeft gevolgen voor het ecosysteem en op lange termijn ook voor onze gezondheid.”

Ook in vis en zeevruchte­n

De vervuiling doodt per jaar niet alleen anderhalf miljoen dieren, die verstrikt raken of stikken. Aangezien plastic afbreekt in heel kleine deeltjes, zitten zeevruchte­n en vissen er ook vol van. Vooral door het eten van zeevruchte­n komen die ook in ons lichaam terecht. Het effect daarvan op onze gezondheid is nog niet bekend

Nog een opvallende vaststelli­ng: in onze waterzuive­ringsinsta­llaties worden de kleine plasticdee­ltjes er maar voor de helft uitgehaald. Geen wonder dus dat in de zeeën ook tot 4.000 meter diep plastic wordt gevonden.

 ?? FOTO RR ?? Plastic doodt per jaar anderhalf miljoen dieren.
FOTO RR Plastic doodt per jaar anderhalf miljoen dieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium