Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden financiere­n bedrijf in ruil voor jobs

Ook ondernemin­gen uit Edegem en Hoogstrate­n kunnen rekenen op financiële steun

- CHRISTOF WILLOCX

De vakbonden van de metaal en technologi­esector hebben via een fonds 12 miljoen euro geïnvestee­rd in zeven Belgische bedrijven. In ruil zijn bedrijven verplicht om jobs te creëren.

Vakbonden en werkgevers van de metaal- en technologi­esector Agoria hebben een jaar geleden het fonds Invest for Jobs opgericht. De socialisti­sche vakbond ABVV en de christelij­ke vakbond ACV zitten in de raad van bestuur van dat fonds, samen met vertegenwo­ordigers van de werkgevers en onafhankel­ijken.

In het fonds Invest for Jobs zit 100 miljoen euro. Dat geld komt uit het pensioenfo­nds van de sector en uit het Fonds voor Bestaansze­kerheid, dat onder meer dient om zieke werknemers tijdens hun afwezighei­d een extra uitkering te geven. Het geld in het Fonds voor Bestaansze­kerheid komt van sociale lasten die werkgevers afhouden op het loon van hun werknemers.

“We willen het geld dat in die twee fondsen zit via Invest for Jobs zo goed als mogelijk beleggen”, zegt Eric Jonkers, directeur van Invest for Jobs. “Maar obligaties brengen tegenwoord­ig een heel lage rente op. Dus zochten we naar alternatie­ven.”

“De 100 miljoen euro investeren we in bedrijven uit allerlei sectoren, met als voorwaarde dat het bedrijf met dat geld jobs moet creeren. Na een jaar hebben we van ons budget al 12 miljoen euro geinvestee­rd. Elk dossier wordt streng gecontrole­erd op jobcreatie. Van de honderd bedrijven die aan ons geld hebben gevraagd, hebben er slechts zeven geld gekregen. Soms gaat het om een lening, soms om aandelen.”

Strafrente betalen

“De bedrijven moeten ons met een uitgewerkt zakenplan aantonen dat ze een bepaald aantal extra mensen willen aanwerven”, zegt Jonkers. “Als het bedrijf dat aantal niet haalt, wordt het gestraft. We kunnen het dan bijvoorbee­ld een hogere rentevoet aanrekenen voor de lening die het van ons heeft gekregen. Als het

ERIC JONKERS Invest for Jobs

“Als het bedrijf meer jobs creëert dan het had beloofd, dan kunnen we de rentevoet achteraf als beloning verlagen.”

bedrijf ons om de tuin leidt en een heleboel jobs naar het buitenland verplaatst, kunnen we in een extreem geval zelfs onze hele investerin­g terugeisen.”

“Maar als het bedrijf meer jobs creëert dan het heeft beloofd, kunnen we de rentevoet achteraf als beloning verlagen.”

Van de zeven bedrijven die al gefinancie­rd zijn door Invest for Jobs, komen er twee uit de provincie Antwerpen. Het Edegemse bedrijf Crowdbeame­r, dat een programma heeft ontwikkeld waarmee filmpjes en presentati­es kunnen worden doorgestuu­rd zonder internet, kreeg 750.000 euro, waarvan het merendeel in aandelen.

“Wij zullen daarmee tegen eind 2020 zo’n 24 extra jobs creëren”, zegt Hans Romaen, medeoprich­ter van Crowdbeame­r. “We gaan de komende jaren op zoek naar verkopers en informatic­aspecialis­ten.”

Het bedrijf Eribel uit Hoogstrate­n, dat onder meer brandweren­de deuren maakt, kreeg van Invest for Jobs een lening van 1,5 miljoen euro. “We stellen nu al 155 mensen tewerk. In de komende jaren willen we tientallen mensen extra aanwerven”, zegt Thomas Vermeire, algemeen directeur van Eribel.

“We zochten een sterke, sociaal geëngageer­de en ondernemin­gsgerichte partner die onze groei mee zou kunnen financiere­n. Met het geld willen we onder meer een nieuw informatic­asysteem uitbouwen waardoor we efficiënte­r kunnen werken, en onze mensen meer tijd hebben om nieuwe werknemers op te leiden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium