Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Levenslang voor grootste massamoord­enaar sinds WO II

Zwaarste straf voor generaal Ratko Mladic op laatste proces van Joegoslavi­ëtribunaal

- WILLY DE BUCK

Ratko Mladic (74), de Servische generaal die medeverant­woordelijk is voor de massaslach­ting op 8.000 Bosnische moslims in Srebrenica, gaat voor de rest van zijn leven naar de gevangenis. Mladic kreeg op het laatste grote proces van het Joegoslavi­ëtribunaal levenslang, maar kondigde aan in beroep te gaan.

De Slachter van de Balkan werd hij genoemd. Of de Slager van Srebrenica. Of de Grootste massamoord­enaar sinds WO II. Maar zelf hoorde hij zich liever de Servische Napoleon noemen. Dat deed zijn naam als legeraanvo­erder en zijn afkomst – hij werd geboren in een Servische familie nabij de Bosnische hoofdstad Sarajevo – meer eer aan, vond hij.

Mladic had er een blitzcarri­ère bij het Joegoslavi­sche leger op zitten toen zijn land uiteenviel en hij in 1992 bevelhebbe­r van het pas gevormde Bosnisch-Servische leger werd. Waarna hij meteen aan een etnische zuivering begon: tienduizen­den Bosnische moslims werden gefolterd, verkracht, gedeportee­rd en vermoord. Met als doel een homogene Servische bevolking te vormen in de nieuwe Bosnisch-Servische Republiek.

12.000 doden

Voor die gruwelijkh­eden heeft het Joegoslavi­ëtribunaal in Den Haag hem nu tot levenslang veroordeel­d, met een vonnis dat gedetaille­erd inging op de gruwelijkh­eden die de troepen in opdracht van Mladic begingen. Sluipschut­ters die op vrouwen met kinderen schoten, mannen die met beestenwag­ens naar concentrat­iekampen afgevoerd werden, vrouwen en meisjes die naar speciale verkrachti­ngshuizen gebracht werden...

Alleen al bij de jarenlange belegering van Sarajevo vielen naar schatting 12.000 doden en 50.000 gewonden. Het is een van de zestien plaatsen waar de manschappe­n van Mladic en de eerder al veroordeel­de Radovan Karadzic, president van de BosnischSe­rvische republiek, zich volgens de rechtbank aan oorlogsmis­daden schuldig maakten.

Zijn bekendste en meest onmencolad­e selijke wapenfeit is de massamoord op 8.000 moslims in Srebrenica. Hoewel de stad als een veilige enclave onder bewaking van 30.000 VN-troepen stond, keek die vredesmach­t op 11 juli 1995 werkloos toe hoe moslimjong­ens en -mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden en gedeportee­rd werden. Hun lichamen werden later in massagrave­n teruggevon­den.

Uit die dagen dateert ook het meest cynische beeld van Mladic: een lachende generaal die in een opvangkamp in Srebrenica cho- uitdeelt aan hongerige kinderen en over hun bol aait, terwijl in een naburig dorp hun vaders en broers door zijn vuurpeloto­ns geëxecutee­rd werden. Spijt heeft Mladic daar nooit over getoond, want toen een vrouw op zijn proces getuigde over de moord op haar man en broers, maakte hij een gebaar alsof hij ook haar de keel oversneed.

Na het verdrag van Dayton, dat in 1995 een einde maakte aan de oorlog in Bosnië-Herzegovin­a, wist Mladic nog tot 2011 uit handen te blijven van het tribunaal. Hij dook eerst onder in Bosnië en daarna in Servië, waar hij beschermin­g genoot van de legertop en waar de overheid weigerde om jacht op hem te maken.

Dat veranderde pas toen de EU het lidmaatsch­ap van Servië koppelde aan de uitleverin­g van alle oorlogsmis­dadigers. Vijftien jaar na zijn verdwijnin­g, werd Mladic opgepakt in het dorpje Lazarevo, waar hij ondergedok­en leefde. Familieled­en hadden er herhaaldel­ijk maar tevergeefs gepoogd om hem dood te verklaren.

 ?? FOTO AFP ?? Links: Ratko Mladic toen hij als bevelhebbe­r van het BosnischSe­rvische leger een meedogenlo­ze etnische zuivering begon. Rechts: dezelfde Ratko Mladic patent in het pak voor het tribunaal, dat hem tot een levenslang­e gevangenis­straf veroordeel­de.
FOTO AFP Links: Ratko Mladic toen hij als bevelhebbe­r van het BosnischSe­rvische leger een meedogenlo­ze etnische zuivering begon. Rechts: dezelfde Ratko Mladic patent in het pak voor het tribunaal, dat hem tot een levenslang­e gevangenis­straf veroordeel­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium