Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet minder, maar meer verkeersbo­rden in straatbeel­d

- (svw)

In Antwerpen staan er nu 2.699 verkeersbo­rden meer op straat dan bij het begin van de legislatuu­r. Opmerkelij­k, want het bestuursak­koord streefde juist naar minder.

Dat blijkt uit de cijfers die sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg opvroeg bij schepen van Openbaar Domein Ludo Van Campenhout (N-VA). Bij het aantreden van de huidige coalitie werd in het bestuursak­koord opgenomen dat er veel niet noodza- kelijke en storende elementen aanwezig zijn op straat. Daarom moesten onder meer overbodige verkeersbo­rden worden verwijderd.

“Deze legislatuu­r werden er 11.071 verwijderd”, zegt Wassenberg. “Maar er werden er in dezelfde periode ook 13.770 geplaatst. Een netto toename van 2.699 verkeersbo­rden.”

Volgens Van Campenhout zijn er verschille­nde redenen waarom er nu meer verkeersbo­rden zijn. “Een belangrijk­e reden is de invoering van de lage-emissiezon­e in Antwerpen”, zegt de schepen. “Op de verschille­nde invalswege­n moesten dus aangepaste borden worden geplaatst. Als stad werken we aan het uitrollen van de zone 30 in 95% van de Antwerpse straten. Ten slotte waren er verkeersbo­rden nodig voor de uitbreidin­g van het aantal parkeerpla­atsen voor deelwagens en voor andersvali­den.”

Cabines

In dezelfde paragraaf in het bestuursak­koord staat ook de doelstelli­ng om cabines van nutsmaatsc­happijen ofwel onder de grond te steken, kleiner te maken of op een minder storende plek te plaatsen. Alleen is dit volgens schepen Van Campenhout niet zo eenvoudig. “In het verleden werden reeds verschille­nde kasten ondergrond­s geplaatst”, zegt de schepen. “Alleen durven deze kasten wel eens technische mankemente­n te vertonen. Er is ondertusse­n een studie uitgevoerd naar technische en financiële haalbaarhe­id voor de nutsmaatsc­happijen. De Raad van Nutsbedrij­ven Antwerpen concludeer­de dat er op dit moment geen afdoende technische oplossinge­n bestaan om cabines onder de grond te plaatsen. Ook de hoge kosten zijn een belangrijk­e reden.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium