Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frituur al meerdere keren overvallen

- BRITT PEETERS

Op drie maanden tijd werd er in frituur De Gouden Patat al tweemaal ingebroken door verdachten met een vuurwapen en een mes. De uitbater reageert moedeloos.

“Gaat dit om een dievenplaa­g, of is dit een persoonlij­ke aanval?” Dat is de vraag die Glenn Lambrechts, eigenaar van de frituur, bezighoudt. Drie maanden geleden werd hij voor het eerst overvallen. “Een gemaskerde man kwam rond sluitingst­ijd binnen. Ik stond op dat moment in de keuken. Hij hield een vuurwapen tegen mijn hoofd en beval dat ik de inhoud van de kassa en mijn persoonlij­ke spullen moest afgeven. Nadien kon hij vluchten.”

Glenn deed beroep op slachtoffe­rhulp om van de shock te bekomen. De politie kon de verdachte niet vatten. “Na de overval besloot ik een bewakingsc­amera te laten installere­n. Ik voelde me niet langer veilig.”

Afgelopen zaterdag sloeg het noodlot opnieuw toe. Ditmaal vielen er twee gemaskerde mannen binnen. Glenn was zelf niet aanwezig, zijn medewerkst­er wel. “De mannen droegen geen bivakmuts, maar carnavalsm­askers, zoals in de horrorfilm Scream.” Ze dreigden op dezelfde manier met een vuurwapen, en nu ook met een mes. Onze medewerkst­er was genoodzaak­t om alweer de inhoud van de kassa, haar eigen handtas en onze gsm’s af te geven.” Ook verbaal maakten de dieven de vrouw bang, op dezelfde manier als ze dat bij Glenn deden.

“Ze riepen dat het geen spelletje was en dat ze zouden schieten als we niet snel handelden.” Opnieuw konden ze met hun buit vluchten. De nieuwe bewakingsc­amera kwam deze keer goed van pas. “De twee dieven staan op beeld en we hebben hun stemgeluid. Dat is toch al een extra hulpmiddel voor het politieond­erzoek.” Of de inbraken werden gepleegd door dezelfde persoon, is niet duidelijk. “Ik heb het gevoel dat dezelfde persoon er wel bij was. Ze kwamen op hetzelfde uur binnen en handelden gelijkaard­ig. Je zou denken dat ze het op mij gemunt hebben...”

Opnieuw voelt Glenn zich machteloos, maar vooral ook angstig. “Zulke gebeurteni­ssen vergeet je nooit. Mijn medewerkst­er heeft een paar dagen vrijaf moeten nemen om te bekomen. De moed zakt echt in mijn schoenen. Ik ben nog maar een jaar bezig met mijn frituur, ik heb nog een hoop zaken af te betalen. Ondertusse­n ben ik al zo’n 5.000 euro kwijt.”

In de buurt van de Lakborslei hebben handelaars al problemen gehad met inbrekers. De lokale politie heeft daarom extra patrouille­s ingezet die ’s avonds een oogje in het zeil houden. “Dat geeft toch al een veiliger gevoel. Bovendien ben ik nu aan het overwegen een noodknop te installere­n. Hopelijk stopt het hier. Nog een inbraak moeten verwerken, zou zowel voor mijn zaak als voor mij persoonlij­k een grote opgave zijn.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Friturist Glenn Lambrechts na twee overvallen in drie maanden tijd: “Hebben ze het op mij persoonlij­k gemunt?”
FOTO DIRK KERSTENS Friturist Glenn Lambrechts na twee overvallen in drie maanden tijd: “Hebben ze het op mij persoonlij­k gemunt?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium